2019 Risky Grapes Wine Co, Atance Cuvée No 1, Valencia, Spanien

2019 Risky Grapes Wine Co, Atance Cuvée No 1, Valencia, SpanienRisky Grapes Wine Co kalder sig også vinos muy mediterráneos og holder til lidt nord for byen Utiel i det nordlige Valencia på grænsen til Castilla-La Mancha godt oppe i bjergene. Derfra smager vi nu vinen Atance Cuvée No 1.

Risky Grapes Wine Co er et sideprojekt for vinmageren Antonio Sarrión – kaldet Toni -der til dagligt driver Bodegas Mustiguillo nord for Utiel … hvor han altså også laver Risky Grapes Wine Co vinene. Det var faktisk slet ikke planen, at Toni skulle blive vinmager, for han var egentlig forretningsmand, men vendte tilbage i 1990’erne ryggen til sin erhvervskarriere for at hellige sig sin store passion for vin.

Fra hans hjem i Valencia kastede han sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning … og lærte faget med jobs hos vinhuse i både Californien, Chile og Argentina … bl.a. hos Achaval Ferrer samt det kendte vinhus Zuccardi inden han igen vendte hjem for at lave vine fra hans hjemegn.

Der skabte han Bodegas Mustiguillo i 800 meters højde i ly af Sierra del Negrete bjergene og med fokus to de lokale druesorter, nemlig hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal … to druesorter, der dengang ikke rigtigt blev regnet for noget, da de fleste lokale vinproducenter blot dyrkede druerne med kunstvanding og kun fokus på kvantitet til billige konsumvine.

Men Toni gik i stedet den stik modsatte vej med 5 unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie havde overtaget tilbage i 1972. Det er nogle kuperede og kalkholdige marker, som han samtidig startede med at dyrke økologisk.

I 2003 kunne han endelig frigive sin første flaske Bobal Quincha Corral … og da den indflydelsesrige Robert Parker snart kvitterede med 95 point, så fik Toni omgående medvind … og så kunne hans vine pludselig findes på nogle af verdens allerbedste restauranter som El Bulli, Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelin-restauranter.

I 2010 blev selv de lokale skeptikere overbevist, da Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation Vino de Pago El Terrerazo. Siden har Antonio Sarrión fået masser af priser bl.a. som et af de 20 bedste nye vinhuse af magasinet Food & Wine.

Men sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, så  fremstiller Toni også en række populære og billigere vine fra sit lille sideprojekt Risky Grapes Wine Co med vine med navnet Atance og samtidig også med produktion af vine på Bobal og Merseguera.

Og det er netop en vin, som er lavet på lidt ukendte Merseguera druen, som vi har fået i glasset. Atance Cuvée No 1 er nemlig lavet på 70-80% Merseguera og 20-30% Malvasía … men lad os kigge nærmere på druen Merseguera, som jeg vist ikke er stødt på tidligere.

Merseguera er en ukendt hvid druesort, der primært dyrkes langs den sydøstlige kyst af Spanien. Der findes relativt få marker med Merseguera og de er centreret i Valencia, Alicante og Jumilla.

Det er sjældent at finde vine alene lavet på Merseguera, da druen mangler sortkarakter og bedst bruges i blandinger. Generelt har den mest været værdsat for sine vinavlskvaliteter med store udbytter snarere end sine enologiske kvaliteter.

Vine på Merseguera kan være kedelige og mangler syre, men sorten er meget tolerant over for det varme og tørre klima … og Valencia er da også et af de varmeste områder i Spanien med somre omkring 40 grader.

Merseguera er i stand til at vokse effektivt i fattige jordarter og stadig producere betydelige udbytter. Vine fremstillet på druen ses meget sjældent andre steder uden for Spanien.

Her kommer druerne fra husets Conejeros mark i 840 meter højde og med en sandholdig ler- og kalkstenjord. Druerne fra hver eneste plot på marken vinificeret separat, hvor de efter høst afstilkes og knuses let inden en kold maceration ved 6 grader i 4-8 timer, hvilket efterfølges af spontangæring alene med druernes naturlige gær i rustfrie ståltanke på 25-50 hektoliter ved 10-17 grader. Derefter lagres vinene på ståltankene sur lie i 6 måneder.

Duftmæssigt er den bestemt rigtigt interessant, hvor der er en småeksotisk frugt med melon, mango, banan, bananskræl og pærer. Der er også proppet godt med blomster ned i flasken, nogle kalkede noter og en lille syrligsød aroma, som bærer på lidt grape bitterhed samt lidt grønne blade.

I munden er vinen lidt fyldigere og blødere end jeg lige havde forventet, men virkelig cremet med en lidt blød og vag syre, men til gengæld er der blomster, lidt nødder, lidt citrus og lemon, som bare lige afhjælper den vage syre, giver rankhed og gør sammenlagt vinen ret fornøjelig og lækker, så dermed 4,5 tomler med stor pil op.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 149,95 kr., mens prisen er 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7