2017 Vincent Dancer, Bourgogne Blanc, Bourgogne, Frankrig

2017 Vincent Dancer, Bourgogne Blanc, Bourgogne, FrankrigJeg fik denne Bourgogne Blanc fra Vincent Dancer fra Tovgaard brødrene, som virkelig begge er super bourgogne freaks. Claus mente, at Vincent Dancer nok er én af de allermest spændende producenter i Bourgogne i øjeblikket.

Vincent Dancer er selv vokset op i Alsace og har efter sin far arvet to store passioner, nemlig en kærlighed til vin og foto. Han havde lige færdiggjort sit studie i ingeniørvidenskab, da hans far en dag forslog Vincent at bruge lidt tid i Bourgogne, hvor hans familie ejede nogle vinmarker, der var udlejet til nogle fætre.

Vincent blev omgående hooked på idéen og besluttede sig at bosætte sig i Chassagne-Montrachet og blive vinproducent fra de i alt små 5 hektar vinmarker. Så i 1996 grundlagde Vincent sit vinhus og lavede det første år beskedne 4.000 flasker, men i dag ligger årsproduktionen på 20.000 flasker.

Selvom Vincent Dancer er en beskeden mand, så er hans vine i dag velkendt af restauratører og vinelskere, så vinene er så efterspurgte, at de sælges på allokation og derfor svære at skaffe.

Vincent driver sine marker økologisk certificeret og var endda den første producent til at gøre dette i Chassagne. Hans stil er meget sin egen … ret individualistisk med magre, lyse, salte vine, som helst skal være en afspejling af terroiren … fra rig, upålidelig Meursault Perrieres til den skarpt friske Chassagne Tete-du-Clos.

Her er det Vincents hvide basisvin, hvor druerne kommer fra 2 forskellige vinmarker … én i Meursault plantet i 2001 samt én i Puligny-Montrachet plantet i 1990.

Vinen er lavet med spontangæring alene med druernes naturlige gærceller, ingen tilsætninger af nogle slags, naturlig malolaktisk gæring og ingen bâtonnage, Efter endt fermentering er vinen lagret 18 måneder på egefade, heraf 20% nye fade. Først derefter samles de forskellige fade i ståltanke, hvor vinen så lagrer 5-6 måneder inden aftapning på flaske uden klaring eller filtrering. Der er fremstillet 3.300 flasker af denne vin i 2017.

Sikke en dejlig smørfed og nærmest olieret næse. Den har en lækker hvalpefed note, smørblomst, mælkebøtter, masser af fadpræg med ristede aromaer, hasselnødder, valnødder og cashewnødder, nogle saltede mineraler, citrus, mandariner, lemon, søde æbler, røg og en smule vanilje.

Smagen er også cremet og olieret, mens frugten er langt renere, mere klar og direkte end forventet. Der er syrlige æbler, stikkelsbær, citronolie, knuste sten, vanilje fra fadene … tæt og intens med en fin stenet finish. Det er sgu en elegant vin og skræmmende højt niveau for en almindelig Bourgogne Blanc.

Vinen er købt på vingården og prisen kender jeg ikke. Tak til Tovgaard brødrene for vinen.

Vinanmeldelse 5,5/7