2018 Cortonesi, La Mannella Rosso di Montalcino, Toscana, Italien

2018 Cortonesi, La Mannella Rosso di Montalcino, Toscana, ItalienNu smager den flittige vinblogger igen en vin fra Marco Cortonesi og sønnen Tommaso på Società Agricola La Mannella di Cortonesi Societá Semplice … nemlig vinen La Mannella Rosso di Montalcino.

Cortonesi ligger et par kilometer nord for Montalcino by og er grundlagt i 1990 af Marco Cortonesi, som begyndte at lave og sælge vine under navnet La Mannella, hvilket dog senere blev ændret til familiens eget navn Cortonesi. Familien har boet i området siden anden verdenskrig, men siden 1970’erne blot solgt druerne fra vinmarkerne bulk til andre producenter og kooperativer.

Cortonesi Montalcino har samlet 56 hektar jord, hvor en stor del er vinmarker. De har dog alene 8 hektar vinmarker til Brunello, bl.a. La Manella marken tæt ved vingården på nordsiden af Montalcino, hvor jordbunden består af kalksten, sand og ler.

Samlet laver vinhuset 5 forskellige vine … 3 Brunello’er, den charmerende Lèonus Toscana IGT og så denne La Mannella Rosso di Moncaltino, som nærmest er en baby Brunello, som kun laves i de år,  hvor nogle af druerne til husets La Mannella Brunello di Montalcino ikke har det fornødne niveau.

Der er derfor nærmest tale om en slags deklassificeret Brunello fra enkeltmarken La Mannella og typisk med druer fra nogle af de yngre vinstokke.

Al høst og sortering foregår med håndkraft med en efterfølgende lang macerationstid. Vinen lagres derefter omkring 6 måneder på store, brugte fade af slavonsk afstamning og så 3 måneder på flaske inden frigivelse.

Dejlig lys og transparent vin i glasset. Derfra strømmer en rigtig dejlig aroma med lys og småsyrlig frugt, ribs, rabarber, kirsebær, lyse blommer, lidt grønne noter, nelliker, tobak, tør lerjord, medicinskab, pænt tørhed, lidt dæmpet saltlakrids, grannåle og røg.

Hold da op, hvor den smager godt … og selvom betegnelsen baby Brunello lyder lidt klichéagtig, så beskriver det meget godt den fine intensitet og kraft, som vinen har. Vinen har en kølig og elegant stil med lidt fennikel, masser af læskende, lys saftighed, en blæktør eftersmag med en svag bitterhed … smager da vildt godt og Houlberg disker op til 5 store fingre med pil op.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 169 kr., mens prisen er 149 kr. ved køb af 6 flasker. En smagfuld, lækker prisbasker.

Vinanmeldelse 5/7