2017 Domaine de Cristia, Cristia Collection Châteauneuf-du-Pape Cuvée Tradition, Rhône, Frankrig

2017 Domaine de Cristia, Cristia Collection Châteauneuf-du-Pape Cuvée Tradition, Rhône, FrankrigVor vinaften sluttede med lidt Châteauneuf-du-Pape, nemlig  Cristia Collection Châteauneuf-du-Pape Cuvée Tradition fra det vinhus, der hedder Domaine de Cristia eller Grangeon et Fils.

Det er både vinhus og  negocianthus, som oprindelig er grundlagt midt under krigen i 1942 af Etienne Grangeon og ligger i Courthézon. I dag drives vinhuset af 3. generation i form af de to søskende Baptiste og Dominique Grangeon. De overtog driften i 1999 og startede med at lave egne vine, selvom både bedstefar Etienne og far Alain havde solgt det meste af  produktionen i bulk til andre producenter.

Domaine de Cristia har samlet 58 hektar vinmarker og omkring 90% på marken lieu-dit Cristia, som også har givet navnet til vinhuset. Og Cristia marken ligger nabo til den mere kendte lieu-dit Rayas. Siden 2008 har driften været certificeret økologisk.

Udover vinene, som sælges som Domaine de Cristia, så laver Baptiste også en serie under navnet Cristia Collection, hvor druerne kommer fra andre vinavlere. Denne Cristia Collection Châteauneuf-du-Pape Cuvée Tradition er netop én af disse vine og denne er lavet på ren Grenache.

Vinen er lavet ved, at druerne først afstiles, hvorefter de sættes til udblødning i et kar inden gæring og maceration i betontanke over 3 uger ved lave temperaturer. Efter endt fermentering lagres vinen så i betontanke og tønder i 18 måneder.

Duftmæssigt fed blækagtig frugt, tør engelsk lakrids, mørk og krydret, lidt sæbe, koks, tjære, grønne grene, men virker lidt tung og sløv i optrækket. I munden er det en sødlig, krydret vin, masser af eg, sæbe, kantet og samtidig lidt letbenet. Der er i munden pænt med sødme, lidt peber og pænt med træ.

Forhandles i Rema 1000, hvor en flaske koster 125 kr.

Vinanmeldelse 4/7