N.V. Marchese Antinori, Tenuta Montenisa Rosé Brut, Lombardiet, Italien

N.V. Marchese Antinori, Tenuta Montenisa Rosé Brut, Lombardiet, ItalienI det lange, slanke glas havde jeg slet ikke opdaget, at denne N.V. Tenuta Montenisa Rosé Brut fra Antinori var roséfarvet. Men det er altså også en meget bleg rosé, men lidt dumt i blindsmagning at gætte på Chardonnay 😮

Min første tanke var faktisk, at denne kunne være Franciacorta, men det smager sgu så ægte, at jeg valgte at gætte Champagne, men de fleste gange skal man altså bare følge sin allerførste indskydelse. Det må jeg huske næste gang, men det er altså også bare en lækker mousserende vin … dét kan de i Franciacorta.

Vinen kommer fra Marchese Antinoris vingård Tenuta Montenisa, der ligger syd for Iseo søen ved den lille by Calino i Brescia provinsen under appellationen Franciacorta i Lombardiet.

Tenuta Montenisa ligger i en gammel ejendom Palazzetto Maggi, som tidligere også blev kaldt Borgo di Calino og stammer fra det 16. århundrede. Ejendommen og dens 60 hektar vinmarker blev købt af Antinori familien i 1999 og siden har de omdøbt ejendommen til Tenuta Montenisa.

På ejendommen laver Antinori 6 forskellige mousserende vine, herunder altså denne fisblege Tenuta Montenisa Rosé Brut, der jo selvfølgelig er lavet på Pinot Nero, som først er vinificeret i rustfrie ståltanke og derefter lavet med andengæringen i flaske over 24 måneder inden degorgering i 2019.

Duftmæssigt byder vinen på nødder, valnødder, gæret frugt, dåsepærer, overmodne æbler, en svag animalsk note, støvet og stenet mineralitet, tørrede blomster … meget krystalklar og indbydende krisp.

Det gælder også smagsmæssigt, hvor vinen er dejlig syrlig med små aggressive bobler, masser af livsgivende brus, citroner og bitterhed fra grape. Det er så fint balanceret … smager som the real thing og det bekræfter blot kvaliteten fra Franciacorta og Antinori, der jo altid bare laver god vin.

Forhandles af Uhrskov Vine, hvor en flaske koster 279 kr., mens prisen er 209 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 5/7