2017 Bodegas López Cristobal, Bagús, Ribera del Duero, Spanien

2017 Bodegas López Cristobal, Bagús, Ribera del Duero, SpanienVinen Bagús fra vinhuset Bodegas López Cristobal er tidligere blevet kåret som en af Spaniens bedste vine og er lavet af Tempranillo fra 85 år gamle vinstokke fra marken Pago de Manvirgo i mit elskede Ribera del Duero. Jeg smager nu vinen i seneste frigivne årgang 2017.

Bodegas López Cristobal holder til tæt ved byen Roa de Duero i Ribera del Duero. Vinhuset er grundlagt i 1994 af Santiago López, som ville udleve drømmen om at skabe sin egen vingård, da han overtog faderens ejendom i Roa. Faderen … som i øvrigt også hed Santiago … havde købt ejendommen tilbage i 1930’erne, da han flyttede til Ribera del Duero fra Santander.

Familien have startet med at dyrke druer på ejendommen i starten af 1980’erne, dvs. omtrent samtidig med at appellationen DO Ribera del Duero blev grundlagt, men i mange år blev druerne blot solgt til andre vingårde. Da Santiago overtog efter faderen, så flyttede han og hustruen Lola Cristobal ind på ejendommen og startede med at producere egne vine.

Vinene solgte de under navnet López Cristobal, altså de to efternavne fra Santiago og Lola. Senere fik de hjælp til produktionen af sønnen Galo og i dag er det primært Galo, som står for driften på Bodegas López Cristobal.

Hans filosofi er, at vinene skal kunne drikkes unge. Derfor er vinene fra Bodegas López Cristobal særdeles gode fra det øjeblik, at de frigives til salg.

Bodegas López Cristobal har i alt 70 hektar vinmarker i Roa og Pedrosa de Duero, hvor familien primært Tempranillo, eller Tinta del País, som den kaldes der. Derudover dyrkes også en smule Merlot og Albillo Mayor for at komplimentere Tempranillo vinene.

Bagús er husets enkeltmarksvin fra marken Pago de Manvirgo med over 85 år gamle vinstokke, som giver et ekstremt lille udbytte. Ved høsten – selvfølgelig med håndkraft – sorteres druerne. Gæringen sker ved 28 grader og derefter lagrer vinen 14 måneder på nye fade – 80% franske og 20% amerikanske fade – efterfulgt af 18 måneder på flaske inden frigivelse. Der laves årligt beskedne 5.000-8.000 flasker af vinen.

Bagús 2009 blev kåret til Spaniens bedste vin på Spaniens største internationale vinmesse Zarcillo Awards, som vinder af The Great Gold Zarcillo. The Zarcillo Awards er verdens 5. største vinmesse, når man ser på antallet af testede vine fra hele verden.

I næsen dyb og mørk frugt, blåbær, blommer, sorte kirsebær, sødbrændte fade, pænt med fadnoter som vanilje, kanel, tobak, mælkechokolade, kaffe, sød lakrids, søde krydderier, brændte og ristede elementer … men har samtidig noget forholdsvis let over sig midt i alle de kraftige og ristede dufte … sådan en lille frisk, syrlig, livrig og ren note.

Smagsmæssigt er vinen meget, meget blød og smooth, cremet, fyldig, kraftig og mørk. Samtidig synes frugten dog meget ren, rank og frisk … har masser af nerve, som virkelig klæder vinen og spiller godt sammen med alt det kraftige, fyldig og søde elementer. Der er således i munden også både bitter, mørk chokolade, vanilje, kaffe og søde krydderier, men derudover også meget tørre tanniner og samlet går det hele op i en flot koncentreret enhed.

Jeg har tidligere smagt vinen i årgang 2011, hvor jeg også var imponeret, men havde forholdsvis kort tid til at smage vinen, hvorfor jeg gerne ville smage den igen. Det er nu gjort – med god tid – og jeg er fortsat imponeret … super god Ribera del Duero vin med alle de kvaliteter, som sådan en vin skal ha’ … derfor klart 5,5 fede fingre med kæmpe pil op.

Vil helt klart hellere drikke denne Bagús end fx Flor de Pingus.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 459,95 kr., men kan fås til 389,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7