2004 Barone Ricasoli, Castello di Brolio Chianti Classico Gran Selezione, Toscana, Italien

2004 Barone Ricasoli, Castello di Brolio Chianti Classico Gran Selezione, Toscana, ItalienDenne 2004 Castello di Brolio Chianti Classico Gran Selezione fra Barone Ricasoli blev denne aftens oldtimer. Det er samtidig en af vinhusets topvine og en Chianti med skrald på.

Barone Ricasoli er samtidig et vinhus, som har en histotie, der særlig er en del af Chianti og er samtidig et af verdens ældste privatejede vinhuse, grundlagt tilbage i 1141. Barone Roicasoli er nærmest grundlægger af Chianti vine og drives i dag af Baron Francesco Ricasoli, som er ikke mindre end 32. generation af familien på vingården. Det må siges at være imponerende.

Og Francesco Ricasoli har over 1.000 hektar jord til den gamle borg aka slotbygning, men heraf er 200 hektar dog vinmarker og de ligger faktisk rundt om slottet Castello di Brolio på Madonna a Brolio i Gaiole in Chianti.

Udover i dag at være vineri, så er slottet Castello di Brolio også en turistattraktion, som hvert år besøges af turister fra både fra Italien og resten af verden. Med sine gamle rustninger, våben fra de gamle slag og endda skudhuller i murene, så har stedet en spændende historie.

Castello di Brolio var indblandet i de mange krige, der var mellem provinserne Firenze og Siena. Den adelige Ricasoli familie støttede Firenze. Faktisk ligger Castello di Brolio på grænsen mellem de to provinser, og da det største slag fandt sted i 1348, så blev slottet delvist ødelagt af soldaterne fra Siena. Slottet klarede dog de voldsomme angreb, og Firenze vandt slaget.

Men igennem århundreder har navnet Brolio og Barone Ricasoli været indbegrebet med vinfremstilling og har altid stået bag nogle af Toscanas mest eftertragtede vine.

I 1800-tallet iværksatte den farverige forfader, storhertugen Barone Bettino Ricasoli – også kaldet jernbaronen – de første regler for at producere Chianti. Han var egentlig ikke en særlig god til at drive vingården, var en dårlig forretningsmand, men til gengæld meget involveret i politik.

Han havde en fremtrædende rolle som indenrigsminister i den toscanske regering. Han blev kaldt jernbaronen på grund af sin ufravigelige sparsommelighed … men uden hans iver for at skabe regler for en moderne Chianti, som var baseret på Sangiovese, så havde der måske slet ikke været noget, som hed Chianti i dag.

I dag er der over 1.000 hektar jord til den gamle borg Castello di Brolio, men heraf er 200 hektar dog vinmarker og de ligger faktisk rundt om slottet på adressen Madonna a Brolio i Gaiole in Chianti.

Barone Ricasoli Spa Società Agricola driver også en lille restaurant i den gamle borg, hvor man helt sikkert kan smage nogle af de 15 forskellige vin, som der laves på vingården … altså foruden lidt grappa og olivenolie.

Barone Ricasoli blev i 2001 kåret som årets vingård i Italien af Gambero Rosso og i 2002 blev vingårdens ansvarlige vinmager Carlo Ferrini også valgt som årets ønolog af Gambero Rosso.

Han er den konsulent i Italien, som står bag flest 3 røde glas vine i hele Italien, idet han har ansvaret for produktionen af nogle af de fineste vine i Toscana. Carlo Ferrini blev ansat på Barone Ricasoli i 1991 for at forbedre kvaliteten af vinene. Han foretog en del ændringer i marker og kælder.

Castello di Brolio Chianti Classico Gran Selezione er en af husets bedste vine … en ikonvin, som kun laves i de bedste år og alene med druer fra husets bedste marker. Den laves i dag på Sangiovese og en lille andel Abrusco, men i denne årgang 2004 er den lavet på Sangiovese tilsat en lille smule Cabernet Sauvignon.

Vinen har gæret ved 28-31 grader efterfulgt af en postmaceration over 19 dage. Efterfølgende er vinen lagret 18 måneder på franske tonneaux fade, heraf 2/3-dele nye fade. Vinen er så flasket i juli måned 2006.

Og det er – som nævnt indledningsvis – en Chianti med skrald på og allerede i næsen byder vinen på fed, mørk og moden frugt, engelsk samt finsk blød lakrids, vild dybde, blæk, chokolade, solbær, sorte kirsebær, blommer, brun farin, sød tobak og nogen sødme.

Der er også skrald på smagen … mørk frugt, stærk engelsk lakrids, mens alderen på ingen måder synes at trykke. Vinen er således fin og levende, god balance, sød og syrlig kirsebærfrugt, tanninerne bløde, fyldig og moden, lidt nødder, harmonisk og fortsat fuld af energi, så samlet set en meget imponerende vin.

Vinanmeldelse 6/7