2019 Weingut Karl Erbes, Ürziger Würzgarten Riesling Feinherb, Mosel, Tyskland

2019 Weingut Karl Erbes, Ürziger Würzgarten Riesling Feinherb, Mosel, TysklandDann sind wir wieder da … på de stejle marker ved Mosel, nemlig den 56 hektar store og berømte Ürziger Würzgarten mark. Og derfra smager vi Weingut Karl Erbes’ Ürziger Würzgarten Riesling Feinherb i nyeste årgang 2019.

Vingården ligger selv helt perfekt placeret ved foden af  Würzgarten marken i Ürzig og er grundlagt i 1967 af Karl Erbes. Han var på daværende tidspunkt vinmager for hele 7 forskellige vingårde ved Mosel. Han producerede blandt andet vin for flere medlemmer af familien Berres og var også kældermester på Mönchhof.

På hans scooter kørte han rundt og hjalp vinproducenterne med deres vin, men ville også selv være vinbonde. Han havde dog ikke jord selv, men hans gode kontakter gjorde, at han ret hurtigt fik fat i små parceller på netop Ürziger Würzgarten og snart var Weingut Karl Erbes en realitet.

I dag har Weingut Karl Erbes 7 hektar vinmarker og Karls søn Stefan har overtaget driften af vingården. Produktionen koncentrerer sig om Würzgarten og Erdener Treppchen med små besiddelser på 0,3 hektar på Ürziger in der Kranklei samt beskedne 0,1 hektar på Erdener Prälat.

Vinen hos Weingut Karl Erbes laves meget klassisk … ikke så megen fokus på de tørre vin, for fokus på vine med sødme-/syrebalance er vigtigst, så derfor er de fleste vine søde eller halvsøde. Derfor har vinhuset også har stor eksport til bl.a. det asiatiske marked.

Udover vinproduktionen har familien selvfølgelig også et lille gæstehus, hvor de udlejer værelser.

Her smager vi Erbes’ Ürziger Würzgarten Riesling Feinherb i en helt ung 2019 udgave, som Propperiet selv kalder den mest traditionelle Mosel vin i deres sortiment. Vinen har pæn restsødme med hele 20 gram restsukker pr. liter, men hvor nogle Feinherb vine godt kan virke nærmest tørre i deres stil, så kan sødmen i denne vin her virkelig smages.

Duftmæssigt har vinen lidt af samme duftnoter som 2018’eren … frugten er tropisk med fersken, melon, ananas, banan, men nu er autoværkstedet lukket eller i hvert fald blot deltidsåbent, for man fanger svagt nogle sagte noter af råolie, men ellers viser næsen dig lidt krop, fedme, sødme og næsten umærkeligt lidt salte mineraler. Nice.

Smagsmæssigt er det en lækker Riesling med sødmebarometeret åbnet for solens varme. Der er ananas, pærer i honning, mandarin og en olieret krop som på en bodybuilder uden sixpack. Det løber let gennem svælget med pimpegaranti, cremet og venlig … svagt lige citroner og svag grape til at holde den skinnende bodybuilder i hånden … og hvor er det smagfuldt.

Forhandles af Propperiet Vin Import, hvor en flaske koster 129 kr., mens prisen ved køb af 6 flasker er 96,75 kr.

Vinanmeldelse 5/7