2018 Weingut Karl Haidle, Stetten Riesling Schilfsandstein, Württemberg, Tyskland

2018 Weingut Karl Haidle, Stetten Riesling Schilfsandstein, Württemberg, TysklandJeg har smagt en del rødvine fra Weingut Karl Haidle, der ligger tæt på ruinerne af den gamle fæstning Yburg i den lille by Kernen-Stetten i Württemberg. Jeg har altid været imponeret af vinene, men har faktisk aldrig smagt nogle af hans hvidvine … men det gør jeg så nu med denne Stetten Riesling Schilfsandstein.

Sidst jeg smagte en vinfra Haidle, da var det hans flotte og imponerende 2016 Stettener Mönchberg Gehrnhalde Lemberger Großes Gewächs. Dengang skrev jeg også lidt om vingården, så læs det, hvis du vil vide mere om vinhuset og hele historien bag det.

Denne Stetten Riesling Schilfsandstein er lavet med druer fra marker øst for Stetten, hvor markerne har en meget mager jord med Schilfsandstein … aka en slags kalksandsten, som indeholder rester af fossiler, der går tilbage til triasperioden for mange millioner år siden. Den magre jord betyder også, at vinstokkene skal ha’ rødderne langt ned i jorden.

Anyway … Stetten Riesling Schilfsandstein er gæret i rustfrie ståltanke, men har efter endt fermentering været lagret en uoplyst periode sur lie – altså med bærmen – delvist i ståltankene og delvis i store egefade aka Großen Holzfässern. Vinen har 1,2 gram restsukker pr. liter.

I næsen lidt antræk til petroleum … nej, der er sgu petroleum allerede, grønne æbler, mirabeller, lemon, melon og grape. Vinen er meget let, luftig i aromaerne, meget indbydende … der er lidt muskat, svagt lidt spidskommen samt salte mineraler.

Smagen er meget rank, syrlig uden at blive sur, crisp, sprød med nogle kalkede elementer. Vinen er rank som ind i helvede, meget ren, masser af umodne æbler og citronsyre, som skærer lige igennem det hele på en streng og irettesættende måde. Dermed beviser Haidle også, at han skam godt kan lave sublim hvidvin.

Forhandles af Vinvärket, hvor en flaske koster 149 kr., mens prisen er 119 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 5/7