2017 Hofgut Falkenstein, Niedermenniger Herrenberg Red Wine Trocken, Mosel, Tyskland

2017 Hofgut Falkenstein, Niedermenniger Herrenberg Red Wine Trocken, Mosel, TysklandSelvom Mosel er højborg for Riesling, så kan de også lave god Spätburgunder … og når det er godt, er det altså rigtigt godt. Det er denne Niedermenniger Herrenberg Red Wine Trocken fra Hofgut Falkenstein et godt bevis på.

Hofgut Falkenstein ligger på adressen Falkensteinerhof 1 i Konz-Niedermennig oppe bag Wiltingen og Oberemmel i den såkaldte Konzer Thälchen. Det lille vinhus drives af Winzer Geber, som ejeren Erich Weber kalder sig selv. Han og sønnike Johannes driver deres vingård med samlet 9 hektarmarker omkring byen Niedermennig.

Johannes deltager i dag på fuld tid i driften efter han blev uddannet vinmager fra skolen i Geisenheim … lige som sin far i sin tid, men de får også løbende hjælp fra Johannes’ brødre Paul og Franz.

Markerne ligger den nordøstlige side af den mere end 300 meter høje bakkeformation, der tæller Wiltinger Kupp og Gottesfuss på den sydvestlige side, Scharzhofberger på den sydlige og Hütte på den sydøstlige. De bedste af markerne er Falkensteiner Hofberg, Niedermenniger Herrenberg, Niedermenniger Sonnenberg, Krettnacher Euchariusberg, Krettnacher Altenberg samt Oberemmeler Karlsberg og alle med gamle stokke.

I kælderen arbejder familien fuldstændig klassisk oldschool med spontangæring og lagring sur lie i 1.000  liters gamle fade. Gæringen og lagringen foregår på bærmen og Weber svovler fadene minimalt før lagringen og derefter slet ikke. Erich lader også vinene gærer fuldstændig ud.

Flere har sammenlignet huset med legendariske Egon Müller og Hofgut Falkenstein er i dag blevet så hypet, at vinene faktisk er svære at skaffe.

De meste hos vinhuset drejer sig om Riesling, men Weber familien har også et par parceller med Weissburgunder og Spätburgunder, hvorfra de bl.a, laver denne Niedermenniger Herrenberg Red Wine Trocken, som er lavet med druer fra 25 år gamle vinstokke på Herrenberg marken,.

Druerne er spontangæret alene med druernes naturlige gærceller, ingen efterfølgende malolaktisk gæring for at sikre en frisk, syrlig vin og så 18 måneder lagring på store, gamle foudres aka fuders.

Og i næsen har vinen også herlige grønne noter, frisk, æterisk og let, masser af Pinot Noir duft med røg, godt med røg endda, lyse bær med ribs, granatæbler, hindbær og rabarber, et meget svagt aftryk fra egefadene, svagt lidt vanilje og svag animalsk sødme. Virkelig nice.

Smagen er meget ren, klar og syrlig Spätburgunder med en skarp, lækker og næsten ætsende frugt, lækker og elegance, stramt, syrligt, stram og slank … virkelig frisk og knejser nærmest med nakken i stolt og overbevisende kontrol.

Importør herhjemme er Joergensen og Co Vinimport, hvor en flaske koster 150 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7