2013 Podere Monastero, La Pineta Pinot Nero, Toscana, Italien

2013 Podere Monastero, La Pineta Pinot Nero, Toscana, ItalienAzienda Agricola Podere Monastero ligger på Località Monastero ved Castellina in Chianti i dejlige Toscana og derfra smager vi noget så usædvanligt som en Pinot Noir vin, nemlig denne 2013 La Pineta Pinot Nero.

Vinhuset ejes og drives af vinmageren og ønologen Alessandro Cellai, som grundlagde vinhuset tilbage i år 2000 med det formål blot at lave to vine, nemlig denne La Pineta på ren Pinot Nero samt vinen Campanaio på halv Merlot og halv Cabernet Sauvignon. Så på den måde falder Alessandro Cellai helt udenfor normen i Toscana.

Alessandro har tidligere arbejdet hos vinhusene Rocca di Frassinello og Castellare di Castellina, men har ønsket sit eget vinhus med fokus på produktionen af de to anderledes vine, som begge produceres i forsvindende få antal, men til gengæld opnår top anmeldelse hos såvel internationale som nationale vinanmeldere.

Han har alene 3 hektar vinmarker i omring 550 meters højjde, nemlig 1,5 hektar med Pinot Noir og 1,5 hektar med Cabernet Sauvignon og Merlot. Egentligt meget simpelt.

Mens både Cabernet og Merlot er alment udbredt i Toscana, så er valget af Pinot Noir meget atypisk for området. Forklaringen på valget af Pinot Noir ligger i Alessandro Cellais personlige fascination af de store Pinot-baserede vine og den faglige udfordring i at lykkes i Toscana med en druetype kendt for sin elegance og skrøbelighed.

Og for at lykkes har Alessandro minutiøs gennemgået alle processer fra mark til kælder, og udvælgelsen af kloner har fundet sted hos de meste anerkendte kultivatorer i Frankrig.

Begge vine fremstilles uden nogen former for tilsætning, heller ikke hverken gær eller sulfitter og vinene hører således ind under kategorien 100% naturlige vine.

Denne La Pineta Pinot Nero er gæret spontant i temperaturstyrede egefade alene med druernes naturlige gærceller ved 26 grader over 12 dage efterfulgt af malolaktisk gæring og lagring 12 måneder på nye franske Allier barriques og 7 måneder efterfølgende lagring efter aftapning på flaske, som sker helt uden svovl.

Vinen har en herlig landlig og saftig aroma, dejlig frugtrig og en kende til den varme, modne side. Det er kirsebærdrevet, modne, sorte kirsebær, tydelig fadpræg med både kanel og vanilje, røg, masser af gammel træ og krydderier. Det er bestemt ikke en arketypisk Pinot Noir.

I munden er vinen meget rund og meget saftig … har næsten en beaujolaisagtig saftighed, men har klart mere varme, dybde og igen pænt med fadpræg. Oven i det er der masser af blomster, friskhed, en klar sødme og uha hvor smager det godt. Lidt af en overraskelse af en vin, men bestemt masser af Thumbs Up.

Forhandles af Distinto, hvor en flaske koster 459 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7