2017 Weingut Meier, Riesling Steinwerk, Pfalz, Tyskland

2017 Weingut Meier, Riesling Steinwerk, Pfalz, TysklandDen første af vindervinene fra den store Mundus Vini Nordic smagning var fra den nok mest klassiske serie … nemlig tørre vine på Riesling. Og vinderen i den kategori var denne 2017 Riesling Steinwerk fra Weingut Meier.

Vinhuset ligger i den lille by Weyher i Pfalz og er grundlagt i 1885 af Valentin Ziegler og er efterfølgende blevet i familiens eje. I dag er det Helmut Meier og hustruen Barbara, som driver vingården sammen med deres søn Georg Meier. Helmut var egentlig uddannet låsesmed, men efter mødet med Barbara, så endte han altså som vinproducent.

Helmut og Barbare overtog selv driften efter Barbaras familie i 1999 og driver husets 17 hektar vinmarker, hvor de bedste marker er Weyherer Michelsberg, Burrweiler Altenforst samt Hainfelder Letten.

Til driften hører også en lille vinbar samt et lille gasthaus med udlejning af et par ferielejligheder. Det er Barbara, som tager sig af det lille B&B, administrationen og kundebesøgene.

Siden 2005 har sønnen Georg Meier været ansvarlig for vinproduktionen. Han er uddannet vintekniker og har stået i lære hos flere vinhuse i Tyskland, bl.a. Weingut Bernhard Koch, Siegrist og Christmann.

Vinen hos Meier er opdelt helt traditionelt i basisvine, Gutswein, Ortswein og Lagenwein. Denne 2017 Riesling Steinwerk hører til i topserien af Lagenwein og er speciel på den måde, at vinen både er gæret og lagret i store 1.100 liter granitbeholdere.

I starten af gæringen sker det med skallerne … men hurtigt bliver druerne presset og mosten gærer så videre i granitbeholderne, hvor vinen også lagrer sur lie 3 måneder efter gæringen. Før aftapning på flaske, så samles vinen i store 2.400 liters egefade i kort tid.

I næsen – wauw – masser af petroleum, benzin, råolie og farlige opløsningsmidler, men på den herligste måde. Der er lime, masser af grønne umodne æbler, også nogle lidt federe og nærmest kandiserede frugter, tørret ananas, passionsfrugt, pærer, appelsinskal, krydderier og et mineralsk snert.

Smagsmæssigt er vinen mere fyldig, kraftigere og stærkere end forventet, men sikke en power. Det er som om, at alkoholen måske endda endnu er for stærk, hvilket kunne tale for flere år i kælderen, men ellers igen umodne, grønne æbler, skarp citronsyre, skarp, sur, frisk, krydret og har også en lille bitte bitterhed i eftersmagen, som iøvrigt er ganske pæn lang. Houlberg lander på 5 fingre med pil op.

Vinene fra Meier forhandles herhjemme af Winefly, men denne vin er ikke pt i sortimentet.

Vinanmeldelse 5/7