2015 Weingut Graf Neipperg, S.E. Syrah, Württemberg, Tyskland

2015 Weingut Graf Neipperg, S.E. Syrah, Württemberg, TysklandNogle vine trodser naturlovene. At man i Württemberg kan lave sådan en fed Syrah havde jeg sgu ikke lige set komme. Men det er imidlertid tilfældet med denne S.E. Syrah fra Weingut Graf Neipperg, der holder til på Burg Neipperg slottet på Schloßstraße midt i byen Schwaigern i Württemberg.

Neipperg er en gammel adelsfamilie i det nordlige Schwaben, som det kaldes. Den frankisk/schwabiske familie har sit navn efter det gamle slot Burg Neipperg, som stammer tilbage fra 1120. Familien var i tidernes morgen et stort og magtfuld familie, som ejede flere store slotte som bl.a. Massenbachhausen, Adelshofen og Gemmingen.

Det er en familie, som har sat sit aftryk på historien … både indenfor kultur, politik, religion, hæren, forretningslivet og vin. Nogle af de mange familiemedlemmer i Neipperg familien har således bestredet poster som abbed for munkeklosteret Neuburg nær Heidelberg, medlem af parlamentet, ridemester og officer i den preussiske hær, bestyrelsesmedlem i Südwestbank og så videre.

På den vinmæssigt front solgte familien også deres vine til bl.a. Wien i det 18. århundrede og tilskrives æret for at ha’ bragt Lemberger aka Blaufränkisch druen til Württemberg.

Derudover har familien i dag et stort vinimperium, som udover deres 30 hektar vinmarker til Weingut Graf Neipperg, også tæller ejerskab af store Bordeaux slotte som Château Canon La Gaffelière, Château Peyreau, La Mondotte, Château d’Aiguilhe, Clos de l’Oratoire, Clos Marsalette og Château Guiraud.

Derudover ejer Neipperg også Capaia i Sydafrika samt Bessa Valleyvingården i Bulgarien.

Det er  dag Stephan Graf von Neipperg, som driver tingene. Han overtog ledelse fra sin far tilbage i starten af 1970’erne, men næste generation er også på vej ind i vinimperiet. Siden 1983 har Stephan  og hustruen Sigweis selv boet i Saint-Émilion, men det store, gamle slot i Württemberg er fortsat centrum i vinproduktionen for Weingut Graf Neipperg.

Der er det imidlertid Stephans nevø Karl-Eugen Erbgraf von Neipperg, som driver vinhuset, hvilker sker sammen med hustruen Andrea Habsburg-Lothringen, den ældste datter af ærkehertug Otto von Habsburg … den adelige, tidligere Østrig-Ungarske kronprins.

De bedste marker af de 30 hektar hos Weingut Graf Neipperg består af markerne Neipperger Schloßberg, Schwaigerner Ruthe samt Klingenberqer Schloßberg.

De fleste vine hos Neipperg er lavet på de klassiske tyske sorter og særligt Trollinger og Lemberger, hvor denne S.E. Syrah er lidt en afvigelse. S.E. serien er topserie, alene på lidt atypiske druer i Württemberg og faktisk dyrere end husets GG vine.

Der er ikke mange produktionsdata om vinen, som dog skulle være lagret på 2/3 nye fade og 1/3 brugte fade … måske endda fade fra Chateau Canon La Gaffeliére? Nå pyt – lad os smage vinen.

Sikke en æterisk, liflig og aromatisk duft, vild og vel nærmest biodynamisk, flæsket med blåbær og sorte kirsebær, godt med fad, let brændte elementer, vanilje, kanel, klart lidt for megen sødme, blæk, karamel, Coca Cola og mælkechokolade. Det bliver dog – på én eller anden måde – aldrig for meget, for aromaen er vildt lokkende.

Og hvor er smagen blød og smagfuld. Det er rund frugt, cremet og med en ganske okay balance. Det bliver aldrig helt dybt, men heller ikke for tung eller overdone, bare en stor mundfuld. Der er lidt som en grim dessert, som bare smager godt. Hvad kommer først … er det udseende eller smag? Her er smag med fuld skrald og alle omkring bordet var – velfortjent – totalt begejstrede for vinen.

Forhandles af Juul’s Vin & Spiritus, hvor en flaske koster 499 kr.

Vinanmeldelse 6/7