2017 Gianni Brunelli, Rosso di Montalcino, Toscana, Italien

2017 Gianni Brunelli, Rosso di Montalcino, Toscana, ItalienFlemming havde haft lidt vine med hjem fra en ferie i Italien, nemlig fra vinhuset Gianni Brunelli og derfra startede vi med at smage deres 2017 Rosso di Montalcino.

Vinhuset er grundlagt i 1987, hvor Gianni Brunelli returnede til Montalcino fra Sienna for at forfølge sin drøm om købe sin fars gamle vingård Le Chiuse di Sotto tilbage til familien. Gianni havde tidligere drevet en lille og  gammeldags restaurant Osteria delle Logge på Piazza del Campo i Sienna med hjælp fra sin mor Elvira.

Den havde han drevet, siden han som helt ung, uden en eneste mønt på lommen startede med hjælp fra to gamle butiksejere på Via del Porrione, som troede på ham.

Le Chiuse di Sotto købte Gianni sammen med sin hustru Laura og siden har de også opkøbt flere vinmarker, således familien i dag har sammenlagt 9,5 hektar vinmarker, hvoraf en parcel stammer tilbage fra faderens tid … altså med vinstokkke plantet af Giannis far i 1947.

Markerne ligger ved to ejendomme … altså omkring 5 hektar omkring Le Chiuse di Sotto ejendommen og yderligere 4,5 hektar ved ejendommen Podernovone, hvor parret har parceller på de 4 marker Olmo, Oliva, Quercia og Gelso.

Imidlertid døde Gianni i 2008, så siden har vinhuset været drevet af Laura Brunelli, som med hjælp fra familien og et hold ansatte er fortsat med at lave vin og lidt olivenolie.

Det er også Laura, som har stået bag byggeriet af et helt nyt vineri på Podernovone ejendomme … et byggeri, der stod færdigt i 2015 og som i dag anvendes i produktionen af alle husets vine.

Vi smager her husets Rosso di Montalcino, som er lavet på 100% Sangiove, som kommer fra marken Canalicchio, de ligger i 250 meters højde ved Podernovone. Druerne er høstet med håndkraft og har gennemgået maceration og gæring over 18 dage inden en lagring  10 måneder på ege af forskellig størrelse … fra 5 til 25 hektoliter. Vinen  har 0,4 gram restsukker pr. liter.

Billedet på etiketten er lavet en Richard M. Goodwin. Han var både økonom fra Harvard samt maler og var tilbage i tiden en hyppig gæst hos Gianni og Laura på restauranten Osteria Le logge i Sienna. Han beundrede Giannis mor Elvira og lod sig derfor inspirere til at lave et maleri af hende … og det hedder passende Elvira med en hat.

Næsen byder på en moden, våd og lys frugt, solcreme, lakrids, mynte, læder, meget ren frugt, saftige kirsebær, animalsk babybræk, blomster og blomsterpollen, brændte og røgede elementer.

Smagen er meget direkte og klar frugt. egentlig mørkere end duften lovede, men en god syre … masser af syre, lyse og strenge tanniner, men de bliver aldrig helt vilde. Fin lille Rosso.

Ingen forhandler herhjemme, men i Italien koster vinen 23,90€ … svarende til 178 kr.

Vinanmeldelse 5/7