2018 Weingut Wöhrle, Lahrer Kronenbühl Chardonnay, Baden, Tyskland

2018 Weingut Wöhrle, Lahrer Kronenbühl Chardonnay, Baden, TysklandLahrer Kronenbühl er et bakkedrag nord for byen Lahr, og på den mark har Weingut Wöhrle i længst tid dyrket Chardonnay  … faktisk fra starten af 1990’erne. Det er netop en Chardonnay fra den mark, som vi her smager … en 2018 Lahrer Kronenbühl Chardonnay.

Weingut Wöhrle ligger på Weinbergstraße i byen Lahr ved Schwarzwald i Baden omkring 15 kilometer syd for Offenburg. Vingården hed oprindelig Weingut Stadt Lahr og var grundlagt tilbage i 1943, som et stats- og kommuneejet vinhus, men byen havde svært ved at få økonomi i produktionen.

I 1978 besluttede kommunalbestyrelsen derfor, at driften skulle ophøre, hvorfor Lahrs borgmester Philipp Brucker i 1979 spurgte Hans Wöhrle, om han ikke ville leje og drive vinhuset videre.

Hans og hustruen Monika Wöhrle drev i forvejen et mindre vinbrug, men de lejede vinhuset Stadt Lahr og sammenlagde blot driften med deres egen vingård. Sådan drev de Stadt Lahr frem til 1997, hvor de købte vinhuset og de omkring 5 hektar statslige vinmarker blev samtidig lejet på langtidskontrakter.

I dag udgør vinmarkerne omkring 18 hektar spredt ud på ikke mindre end 60 parceller, som ligger på sydvendte skråninger i den lille dal, der ved Lahr nærmest skærer sig ind i Schwarzwald.

Blandt markerne findes bl.a. Großes Gewächs markerne Lahrer Herrentisch, Kirchgasse og Gottsacker. Siden 1991 har vinhuset været drevet økologisk … altså i over 25 år, hvilket er ganske imponerende.

I dag er driften overtaget af Hans og Monikas søn Markus Wöhrle og svigerdatteren Tanja, men forældrene kan dog fortsat hjælpe til med vinproduktionen, hvis der er behov. Markus er uddannet ønolog og har tidligere arbejdet i fire år som stedfortrædende vinmager hos Hans-Günter Schwarz på det prestigefyldte Müller-Catoir.

Efter overtagelsen af driften i 2013 har Markus nu droppet navnet Stadt Lahr, så fra 2013 har alle vinene været solgt under Weingut Wöhrle navnet. Jeg har tidligere drukket deres basis Spätburgunder i årgang 2011, men der stod der altså Weingut Stadt Lahr på etiketten.

Allerede i 2014 blev Markus nomineret til årets vinmager i Tyskland, så man har noteret sig hvad han går og laver. Han er på vej til at gøre Wöhrle-navnet kendt. Han er perfektionist og laver i dag nogle helt fabelagtige vine på sin vingård.

På Weingut Wöhrle dyrker Markus nogenlunde ligeligt røde og hvide druer, med hovedvægten – faktisk hele 80% – på burgunder sorterne, altså henholdsvis Spätburgunder, Weißburgunder samt Grauburgunder, men også lidt Müller-Thurgau, Chardonnay og Riesling.

Denne Lahrer Kronenbühl Chardonnay er en VDP Erste Lage vin, hvor druerne selvfølgelig kommer fra Lahrer Kronenbühl marken, en sammenlagt 43 hektar stor vinmark. Wöhrle har deres parceller på marken i det sydligste del.

Der er ikke så mange oplysninger om produktionen af denne, men hvis den er lavet som Gottsacker storesøsteren, så er den lavet ved, at druerne først gennemgår en kold maceration i 12 timer. Derefter presses druerne og overføres til træfade for spontangæring alene på druernes naturlige gærceller. En del af fadene er nok også nye, mens lagringen varer 10 måneder sur lige med regelmæssig battonage.

Blød og lækker næse, blidt med tropisk frugt, fersken, pærer, appelsin, mango, ananas, syltede citroner, kvæde, svagt lidt røg og er meget liflig med en rigtig god inderlighed. Smagen er pænt fyldig, fin, krydret og saftig. Der er smørfedme, en kraftig syre, lemon og grape bitterhed. Det er en virkelig en lækker Chardonnay.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 299 kr.

Vinanmeldelse 5/7