2015 Bouchard Père & Fils, Beaune du Château Premier Cru, Bourgogne, Frankrig

2015 Bouchard Père & Fils, Beaune du Château Premier Cru, Bourgogne, FrankrigMax H var forleden vært ved en lille vinaften for gode venner og serverede en flok spændende vine, hvor den første var denne hvide Beaune du Château Premier Cru fra det store vinfirma Bouchard Père & Fils.

Vinhuset Bouchard Père & Fils er startet i 1731 af Michel Bouchard, som oprindelig var tekstilhandler fra Dauphiné regionen i de franske alper. Han slog sig ned i Volnay efter salg af sine besiddelser i Dauphiné og startede vinhuset Bouchard Père & Fils sammen med sin søn Joseph. I starten var det primært handel med vin og en nogociantproduktion.

Det var først i 1775, at Joseph Bouchard erhvervede den første vinmark for Bouchard Père & Fils … den legendariske Les Caillerets og det blev starten på en løbende udvidelse af huset.

I 1820 blev besiddelserne suppleret med købet af Château de Beaune, en tidligere kongelig fæstning bygget i det 15. århundrede af kong Louis XI. Slottet – der fortsat har 4 af de 5 originale tårne samt dybe vinkældre er fortsat hovedsæde for vinhuset.

I kældrene har huset fortsat en uvurderlig samling på over 2.000 flasker fra det 19. århundrede og den ældste er en 1846 Meursault Charmes.

Bouchard Père et Fils blev i familiens eje gennem 9 generationer, men i 1995 blev huset overtaget af Joseph Henriot med fortid som skaber af den eksklusive LVMH koncern, som omfatter mærker som Vive Clicquot samt Moët. Han købte huset for sin pension fra luksuskoncernen – men gik bestemt ikke på pension!

Et utroligt arbejde blev sat i gang – nye domæner blev føjet til Bourgognes i forvejen mest imponerende, produktionen blev skåret ned og nye kældre blev bygget. I dag nægter få, at vinene fra Bouchard Père & Fils er i den absolutte topklasse.

Bouchard Père et Fils en samtidig en af Bourgognes tungeste jordejere og porteføljen tæller 74 vinmarker, eller i alt 130 hektarer vinmarker i hjertet af Côte d’Or … 12 af dem er klassificeret som Grand Cru og 74 som Premier Cru.

Huset har også med topkarakteren 7 stjerner og prædikatet Production Mythique opnået den højest mulige anderkendelse i den respekterede vinguide Gault-Millau. Vinhuset befinder sig dermed i den absolutte inderkreds af verdens allerbedste vinproducenter.

Her smager vi husets 2015 Beaune du Château Premier Cru i den hvide udgave, hvor Chardonnay druerne kommer fra 4 forskellige Premier Cru marker, nemlig Aigrots, Tuvilains, Sizies og Sur les Grèves … alle vinificeres separat inden endelig samling.

Det er en vin, som Bouchard Père & Fils har lavet siden 1907 og er lavet ved, at de håndhøstede druer først presses af 2 omgang … først med den direkte saft og så derefter ved ekstra 2. pres, som sker i 2 timers intervaler. Efter endt fermentering i rustfrie ståltanke, så er vinen lagret 9-10 måneder i de gamle kældre på Château de Beaune i franske egefade, heraf 15% nye.

Næsen byder dig på en herlig smørfed aroma med masser af fadpræg, fersken, syltede citroner, pænt sødmeniveau, et svagt grønt pift og ellers lidt ristet brød. Dufter sgu rigtigt godt og til at blive glad i låget af.

Smagen er imidlertid slet ikke så fed som næsen. Det er ganske vist en utroligt cremet, rund vin og frugten er også næsten tørret, tæt og komprimeret, men der er syre til at balancere tingene smukt i harmoni.

Forhandles herhjemme af Erik Sørensen Vin, men denne er ikke fundet i sortimentet, så jeg kender ikke prisen.

Vinanmeldelse 5/7