2015 Domaine des Ronces, Pinot Noir, Jura, Frankrig

2015 Domaine des Ronces, Pinot Noir, Jura, FrankrigI den lille landby Orbagna omkring 8-10 kilometer syd for Lons-le-Saunier – hovedstaden i Jura – finder vi Domaine des Ronces, som driver af Kevin Mazier.

Vinhuset er grundlagt tilbage i 1950 af Georges Mazier, som startede med at lave Crémant de Jura og vine på Chardonnay, Savagnin, Poulsard, Trousseau, og Pinot Noir. I 1986 overtog sønnen Michel driften, men siden 2016 er det altså 3. generation i form af Kevin Mazier, som har stået for driften af det lille vinbrug … dog fortsat med hjælp fra faderen.

Domaine des Ronces har samlet 6 hektar vinmarken, som siden 2010 har været drevet certificeret økologisk og siden 2016 også certificeret biodynamisk. Derfor passes markerne med respekt af naturen og udelukkende med brug af naturlig gødning og plante ekstakter.

Denne Pinot Noir er lavet med druer fra husets egne marker, hvor jorden består af ler og kalksten. Den biodynamiske tilgang betyder bl.a. at der går får og høns rundt i markerne og lever af de afgrøder og planter, der gror mellem vinstokkene. Alle druerne høstes selvfølgelig manuelt og sorteres også på vingården.

Vinen presses derefter med håndkraft i store kurve, hvorefter gæringen sker i åbne stålkar. Gæringen sker spontant alene med druernes naturlig gærceller og der sker så lidt indgriben som muligt. Jeg kan ikke se noget om lagring, men de fleste vine hos Domaine des Ronces har lagret på egefade.

Næsen er mørk, syrlig, bondsk og landlig … ikke vild og underlig biodynamisk, men alligevel skøn animalsk. Der er ribs, tranebær, rabarber, brændenæller, røg og grannåle i en skøn forening.

Smagsmæssigt er der en sødme, som er langt større end forventet, men egentlig ikke fuldstændig malplaceret. Det er virkelig en meget blød, rund og cremet vin, hvor syreniveauet til gengæld er lavt. Der er jordbær og hindbær i frugten, bolsjesødme, røg, kanel, lidt jern, jod, kalk og lidt salt. Der er bondsk og charmerende … en vin med karakter.

Jan serverede vinen og havde købt den af Grapewise aka Grape Shop, men vinen er ikke længere i sortimentet og prisen kender jeg heller ikke.

Vinanmeldelse 5/7