2014 Schramsberg Vineyards, Blanc de Blancs, Californien, USA

2014 Schramsberg Vineyards, Blanc de Blancs, Californien, USADette glas Blanc de Blancs bobler er helt overraskende ikke en fransk champagne, men kommer fra Schramsberg Vineyards, der ligger ved byen Calistoga nord for St. Helena i Napa Valley i det solrige Californien.

Vingården er oprindelig grundlagt tilbage i 1862 af den tyske emigrant Jacon Schram, som startede med at lave vin fra sin første mark Diamond Mountain. Til at passe udbygge kilometerlange vinkældre i klipperne og høste druer hyrede han bl.a. en mindre hær af kinesiske arbejdere, der tidligere havde arbejdet på jernbanen gennem USA.

Og vingården blev endda så berømt, at forfatteren Robert Luis Stevenson, der også skrev Skatteøen, besøgte vingården, som han overnattede på og skrev om i sin fortælling The Silverado Trails.

I 1965 blev Schramsberg Vineyards imidlertid overtaget Jack og Jamie Davies, som restaurerede den gamle gård og startede vinproduktionen op påny, bl.a. med det mål at producere mousserende vine.

Ja faktisk var målet at lave Amerikas bedste og prestigefulde mousserende vin og det lykkedes faktisk, for Schramsberg Vineyards fik sat endnu et historisk aftryk, da netop en Blanc de Blancs fra vinhuset blev brugt af præsident Nixon i 1972, da han sammen med den kinesiske ministerpræsident Zhou Enlai lavede en officiel skål for fred under et besøg i Kina.

Og siden dengang er de mousserende vine fra Schramsberg Vineyards blevet anvendt i Det Hvide Hus, når der skal fejres særlige lejligheder. Måske har den usympatiske, tvivlsomme conman Trump også fornøjet sig med Schramsberg efter sin overraskende valgsejr.

I dag har Schramsberg 42 hektar vinmarker, som er fordelt på ikke mindre end 110 forskellige parceller i Napa, Mendocino, Sonoma og Marin. Det er fortsat Davies familien, som ejer vinhuset, nemlig Jack og Jamies søn Hugh Davies, men vinmageren er i dag er ønologen Sean Thompson.

Der laves både almindelige vine samt mousserende vine på Schramsberg Vineyards. Denne Blanc de Blancs fra huset er den historiske vin drukket af Nixon og den første producerede bobbelvin på gården. Det er selvfølgelig 100% Chardonnay, hvor 54% af druerne kommer fra Napa og de resterende 46% fra Sonoma.

Vinen er vinificeret først på rustfrie ståltanke, men en lille del på 18% dog i barriques. Efter den alkoholiske gæring, så sker dog også en malolaktisk gæring inden vinen flaskes og lagrer sur lie, altså med bærmen, i de kilometervise gamle gange udhugget i klipperne … som i Champagne. Efter lagring i 2 år sker degorgeringen, som I kan se på fotoet ovenover.

Næsen byder på æbler, pærer, citrus og virker meget let og lys med lidt gærnoter, franskbrød, blomsterflor, en lille animalsk og bio side, svag vanilje og let krydrede elementer.

I munden er vinen meget blid, sart … blød i boblerne, meget easygoing og syren er også rund. Der er noget grape bitterhed, som gør vinen lidt levende og sitrende, men alt smagsnoter er faktisk meget tilbageholdende, forsigtige og blide. Der er æbler, abrikos, citrus, grape på en forsigtig måde, men havde aldrig gættet på amerikansk Blanc de Blancs.

Forhandles af Sigurd Müller Vinhandel, men prisen kender jeg ikke.

Vinanmeldelse 5/7