2016 Domaine Jacqueson, Rully Les Chaponnières, Bourgogne, Frankrig

2016 Domaine Jacqueson, Rully Les Chaponnières, Bourgogne, FrankrigFra skuffelse til total optur, for jeres flittige blev straks Pinot Noir glad igen, da han fik lidt af denne 2016 Rully Les Chaponnières fra Domaine Jacqueson i glasset.

Jeg har tidligere smagt både rød og hvid Rully fra Domaine Jacqueson, der også hedder Paul et Marie Jacqueson. Vinhuset holder til midt i Rully by på adressen Rue Saint Laurent. Rully er jo et af de mest kølige område i Côte Chalonnais, hvilket gør det svært at lave god rødvin, hvorfor det i dag er de hvide som dominerer – og som også er de bedste.

De stille hvide er mineralske, friske og sprøde, grundet den livlige syre og godt med kalk i undergrunden. De røde bærer præg af samme friskhed, hvilket ofte bliver lige lovlig friskt.

Vinene er lyse, lette og syrerige, så for alle vintyperne gælder det, at de skal drikkes unge, gerne 2-3 år efter høsten og skal ikke gemmes mere end 5 år.

Domaine Jacqueson er grundlagt i 1946 af Henri Jacqueson på forskellige af familiens jordlodder i Rully, som dengang var meget lidt kendt vinmæssigt. Fra 1960’erne begyndte Henry at sælge vinen til private og udvidede vinhuset ved at købe flere jordlodder godt placeret i Rully og Mercurey.

Sønnen Paul kom med i driften i 1972 efter at have studeret  landbrug, vinavl, ønologi og efter i flere år at have stået for driften af Station Viticole de Beaune.

Udover Paul deltager hans kone Pierrette og deres datter Marie også i driften, og siden 2007 har Marie faktisk styret domainet, som i dag omfatter 13 hektar vinmarker godt fordelt på små parceller på mellem 0,80 og 1,30 hektar.

Denne Rully Les Chaponnières er altså ikke en 1. Cru hvid fra Rully, men derimod en rød af slagsen, som er lavet med druer fra marken Les Chaponnières, som blev tilplantet i 1985. Efter høst sorteres druerne, hvorefter vinen laves efter de helt gamle metoder, dvs. druerne knusses ved at træde med bare fødder.

Den alkoholiske gæring sker i store gærkar og varer omkring 15-18 dage med pigeage 2 gange dagligt og med en kontrolleret styring af temperaturen. Efter endt fermentering er vinen lagret 12 måneder på franske barriques, hvoraf 25% er nye fade. Vinen klares med lidt æggehvide og filtreres let inden flaskning.

Næsen afslørede med det samme, at der var tale om Bourgogne … let og grøn Pinot Noir, en herlig og smuk lethed, nærmest dekadent modenhed over den lyse frugt, ribs, hindbær, lidt hengemt kælder, kul, gazebind, æteriske olier og et godt præg fra fadene, en smule kanel og grønne grene.

I munden er vinen let, blød og smager sgu godt. Det er hindbær, jordbær og kirsebær med frugtsødme, men virkelig godt balanceret. Tanninerne er bløde og tilbageholdende, meget let drikkelig og samlet en rigtig lækker RR = rød Rully. Far er glad.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 199 kr., mens prisen er 179 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 6/7