Har en yndig månestråle påvirket min vin?

Kender I det … man kan blive skuffet over en vin, som man ellers elsker? Og det skyldes ikke, at man overtiden har ændret smag eller præferencer, at vinen har fejl, har prop, en naturlig flaskevariation eller ens forventninger er steget for meget, men vinen virker bare kedelig.

Måske ligger forklaringen i kosmos … at månen, stjernerne og planeterne ikke stod rigtigt i forhold til vores jord? WTF? Har jeres flittige vinblogger nu helt tabt sutten, blevet mental ustabil, psykotisk, sindsforvirret, tosset og bims? Måske.

Men der findes faktisk noget, som hedder den biodynamiske drikkekalender. Det er en kalender, som er en afstikker til den biodynamiske kalender, som de biodynamiske vinproducenter arbejder med og som foreskriver, hvornår man som biodynamisk bondemand må bearbejde sine landbrugsprodukter.

Biodynamikken blev opfundet i af Rudolf Steiner i 1924 og byggede allerede dengang på anerkendte principper inden for landbruget, som han så valgte at forene, så man ser hvert enkelt landbrug som en organisme, hvori mennesker, dyr, planter mineraler og det kosmiske system indgår som overordnede elementer.

Arbejdet med de kosmiske systemer betyder, at den biodynamiske vinbonde tilrettelægger sit arbejde efter en speciel kalender, der angiver månens og stjernernes positioner, således at arbejdet indrettes efter, hvornår blade, rødder, frugt og blomster menes at have optimale vækstforhold.

Selvom det måske kan lyde som hokuspokus og hippiesnak, så er denne form for dyrkning uden tvivl en af de mest respektfulde måder at dyrke jorden og lave vin på nuværende tidspunkt. Den største fordel som forbruger – ud over at vide, at man er med til at passe på naturen – er, at man er sikret en autentisk vin uden påvirkning i form af kunstige tilsætninger og kemikalier.

Men har samme tilgang også en betydning for, hvordan en vin smager … at den simpelthen smager bare smager bedre på dage, hvor månen, stjernerne og planeterne står rigtigt? Det mener i hvert fald rigtigt mange mennesker, anført den nu afdøde tyske astrolog Maria Thun, som var en af Rudolf Steiners disciple.

Maria Thun foretog gennem mere end 50 år forsøg med at så planter på forskellige dage og tidspunkter, hvor stjerner og planeter stod fordelagtigt og mindre fordelagtigt. Hendes tålmodige forsøg er ikke videnskabeligt accepteret, men svære at ignorere og siden 1963 har hun årligt udgivet bøger med kalendere, som er elsket af tusinder af landmænd, gartnere, havefolk, biavlere og vinfolk verden over.

Hun arbejdede ud fra planetkonstellationer og så gennem årene et meget tydeligt mønster i planters vækst, men også i biers måde at opføre sig på under forskellige kosmiske påvirkninger. I dag er det dog hendes søn Matthias samt hans hustru, som driver det efterhånden store forlag videre.

Og en af de populære bøger på forlaget er netop den lille paperback;  When Wine Tastes Best: A Biodynamic Calendar for Wine Drinkers. Den arbejder efter samme principper som så-kalenderen, nemlig med inddeling af året i den er året i frugt-, blomster-, blad- og roddage.

Root Day

Roddage er når månen står i nogle af de jordtegn, som knyttes til stenbuk, tyr eller jomfru. Hvis man følger månens kalender, så er sådanne dage ikke gode at smage vin på.

Flower Day 

Blomsterdage opstår, når månen står nogle luftens tegn tilknyttet vægten, tvillingerne eller vandmanden. På disse dage er det godt at drikke vine … specielt aromatiske vine.

Leaf Day 

Bladdage er når månen står i nogle af de vandtegn, som er tilknyttet krebsen, skorpionen eller fiskene. Det er generelt dage, som du ikke skal drikke vine, da planterne er fokuseret på at producere klorofyl … hvad det så end betyder.

Fruit Day 

Frugtdage er klart de bedste dage at drikke vin. De forekommer når månen står i de ildtegn, som er knyttet til vædderen, løven og skytten.

Første gang jeg hørte om den biodynamiske vinkalender var under en smagning, som blev foretaget af den søde, dygtige Ann Hoff fra Otto Suenson. Hun fortalte om kalenderen og siden har jeg stødt på den ved forskellige lejligheder, men er nok aldrig blevet en af de faste troende … og har siden glemt den.

Og selvom den biodynamiske tilgang for længst er købt af mange vinproducenter verden over rent produktionsmæssigt, så er der faktisk også længere imellem tilhængere af, at principperne for det biodynamiske også skal gælde indtagelsen af vin … at det skal bestemme, hvilke dage vi skal drikke vin.

Findes der virkelig – udover glødende biodynamikere – almindelige, raske vindrikkere, som tager en sådan drikkekalender seriøst? Bliver det ikke voldsomt bøvlet? Og smager en vin virkelig bedre på en frugtdag end på en bladdag?

I Storbritannien er flere førende supermarkeder i hvert fald overbeviste om, at vinen ændrer smag i henhold til månens faser. Supermarkedskæderne Tesco samt Marks & Spencer – der tilsammen står for en tredjedel af alle de vinflasker, der sælges i landet – følger fx kalenderen, når de skal afholde smagninger for vinanmelderne af nyindkøbte vine.

Men nogle af de biodynamiske troende trækker dog selv grænsen ved, at vinene skal indtages med respekt af månens kalender. I den litteratur, som jeg har trevlet igennem har jeg fundet flere hardcore biodynamiske producenter, som bare synes vin skal nydes, når man har lyst til vin … uden skelen til, om der er frugt- eller blomsterdag.

Omvendt siger flere også, at hvis man har en rigtig god flaske vin, som man har gemt igennem mange år, så vil de alligevel nok tage hensyn til den biodynamiske vinkalender og så tålmodigt vente en dag eller to på en vaskeægte frugtdag.

Randall Grahm af fra Bonny Doon – som jo virkelig er en troende på både biodynamisk produktion og den biodynamiske drikkekalender – mener dog, at smagen af en vin er mere kompliceret end blot, hvordan månen, stjernerne og planeterne står.

Han mener, at alle forhold som temperatur, atmosfæriske barometertryk og månefaser er vigtige, men også forhold som din sindstilstand vil påvirke smagsoplevelse. Hvis du har negative følelser, så vil det også kunne påvirke vinens udtryk.

Generelt er der i den litteratur, som jeg har gnavet mig igennem, masser af eksempler på begge dele … altså både at vinene klart smager bedre på frugt- og blomsterdage, men altså også det modsatte, hvor en række topvine også var lækre på blad- og roddage.

Thuns paperback When Wine Tastes Best: A Biodynamic Calendar for Wine Drinkers er – selvfølgelig – i dag suppleret med en app til din mobiltelefon, så du nemt kan tjekke, om du ifølge den biodynamiske kalender skal drikke vin eller ej. App’en der heder When Wine Tastes Best er gratis … men koster dog 35 kr. hvis du skal ha’ mulighed for at kigge frem i tiden.

Jeres flittige vinblogger har selvfølgelig downloaded app’en og endda i den extended version. Hvad gør man ikke for sine loyale læsere? Jeg har derefter testet, om en vin smager bedre på – i dette tilfælde – en blomsterdag end på en bladdag, men – honestly – kan jeg ikke smage den mindste forskel. Således smagte den testede vin fremragende begge dage og jeg kunne ikke finde yderligere smagsnoter på blomsterdagen.

Ovennævnte er et screendump af app’en i dag, som ganske passende er en frugtdag … så find en vin og åbn omgående. Måske smager den bedre end normalt?

Jeg synes nok, at det kan blive lidt for akademisk, at man først skal tjekke kalenderen, førend en flaske åbnes. Jeg er nok mere ligetil … en, to, tre, åbn og drik. Jeg er heller ikke den store fortaler for dekantering, selvom jeg må indrømme en nogle typer vin helt klart vinder ved en dekantering mange timer i forvejen.

Jeg kan dog heller ikke udelukke, at der kan være noget om, at vin smager bedre på en frugt- eller blomsterdag, for jeg har også – som jeg indledningsvis nævnte – oplevet, at en kendt og tidligere smagt vin skuffede og helt uden grund.

Og hvem ved … måske er der mere mellem himmel og jord end vi tror? Og det kan jeg så fremover tjekke på min nye app, selvom jeg nok fortsat vil åbne flasker og smage vine på dage, hvor solen, månen, stjernerne, exoplaneterne, supernovaer, galakser og stjernestøv vender helt forkert i forhold til karmaen i det houlbergske hjem.