2010 Carpineto, Brunello di Montalcino, Toscana, Italien

2010 Carpineto, Brunello di Montalcino, Toscana, ItalienMellem den katolske kirke Parrocchia Di Saint Michele og elektronikbutikken Campo Dudda i Greve in Chianti finder vi vinhuset Carpineto, som står bag denne Brunello di Montalcino.

Carpineto er grundlagt i 1967 som et partnerskab mellem Giovanni Carlo Sacchet og Antonio Mario Zaccheo. De så det store uudnyttede potentiale i det toscanske landskab til at producere store vine. De var begge vinmageren … Giovanni fra universitet i Coneglianom, mens Antonio – som I kan se på billedet ovenover – havde arbejdet på sin families vingård i Puglia og senere i Lazio nær Rom. De ville begge revolutionere, hvordan god Chianti Classico skulle laves.

Allerede fra første fløjt fik de to initiativrige herrer succes, så i dag ejer de 5 vingårde i Toscana, nemlig gårdene Dudda, Gavoranno, Gaville, Montepoliciano og Montalcino. Der ejer de samlet 475 hektar jord, hvoraf dog alene 125 hektar er vinmarker.

Men derudover opkøber de to producenter også druer fra andre vinavlere, for den samlede produktion i dag er på over 3 millioner flasker vin … primært rødvine, som har lagret flere år.

Denne Brunello di Montalcino er lavet med Sangiovese druer fra vinhusets egne marker fra Carpinetos Montalcino ejendom, hvor markerne ligger i 450 meters højde og dermed er en af de højest beliggende gårde i området.

Vinen er lavet i rustfrie ståltanke med medium maceration og temperaturkontrolleret gæring. Efter endt fermentering er vinen lagret 3 år i store egefade efterfulgt af yderligere 6 måneder på flaske inden frigivelse.

Næsen byder på skovbund, en fin animalsk modenhed og der fornemmes også en moden alder på frugten … der er noget bedaget lethed over vinen med kirsebær, hindbær, stål, jern, blæk samt en anelse fennikel. Det dufter både herligt og italiensk.

I munden er vinen noget rustik i syren, men det er samtidig en frisk syre, så det er svært at tro, at vinen er 8 år gammel. Der er peber, nogle tanniner, men der mangler lidt finesse i vinen, som bare kommer til at virke alt for ung endnu.

Forhandles af Italux, hvor en flaske koster 212 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7