2015 Weingut Mathias Gaul, Pinot Noir Asselheimer St. Stephan Fass 556, Pfalz, Tyskland

2015 Weingut Mathias Gaul, Pinot Noir Asselheimer St. Stephan Fass 556, Pfalz, I blindsmagningen blev den tyske Spätburgunder selvfølgelig spottet med det samme … Pinot Noir Asselheimer St. Stephan Fass 556 fra Weingut Matthias Gaul, der meget passende bor på adressen Weinstraße 10 i byen Grünstadt-Asselheim i Pfalz.

Weingut Matthias Gaul er et af de store talententer i Tyskland. Vinbladet Vinum kaldt i november 2017 den unge vinmager for King of Pinot. Det skyldes, at Matthias i 2017 vandt deres pris for bedste rødvin med netop denne vin 2015 Pinot Noir Asselheimer St. Stephan Fass 556 … en pris, som, han også tog i 2015, dengang med hans 2013 Pinot Noir Steinrassel Réserve.

Vinguiden Eichelmann har også bemærket den unge vinmager og kaldt Matthias Gaul for Aufsteiger des Jahres, så der er pæn bevågenhed omkring vinhuset.

Matthias Gaul har siden han var 8 år gammel vidst, at han ville være vinproducent og han overtog – efter endt vinmæssig uddannelse og praktikophold i flere lande – familiens vingård tilbage i 1996. Og siden overtagelse har han udvidet vingården til i dag samlet 24 hektar vinmarker og fået tonsvis af roser for sine vine.

Jordbunden i vinmarkerne er hovedsageligt kalket ler  og markarbejdet foregår i hånden og Matthias Gaul siger selv Wir lassen unseren Trauben Zeit … vi giver vores druer tid for at få det bedste potentiale til vinene.

Pinot Noir og Riesling er meget passende kongen og dronningen hos Gaul, men der dyrkes en lang række drusorter og laves et væld af forskellige vine, bl.a. laver en Cabernet Franc, som også er rost af vinpressen. Derudover eksperimenterer den unge vinmager også en del … dyrker fx også Tempranillo.

Vinene er nærmest opdelt af VDP inddelingen med Basisweine, Ortsweine og Lagenweine. Derudover laver Matthias også masse sjove cuvéer og lidt sekt.

Denne Pinot Noir Asselheimer St. Stephan Fass 556 har jeg ikke de store oplysninger om … men den skulle være lavet med en kold maceration før naturlig gæring og derefter modnet på nye fade af fransk eg, men hvor lang tid fremgår dog ikke.

Duftmæssigt meget klassisk tysk Spätburgunder med sød kostald, kanel, vanilje, frugten en anelse til den varmere side med modne kirsebær, blåbær og hindbær, godt med eg, småkrydret, lidt blæk … men derudover egentlig meget let, luftig og æterisk.

I  munden er der kirsebær, eg, røg … syren som lidt medium, fin og let syrlig samt fint afbalanceret med let tørhed, okay tanniner uden at snerpe, lidt peber i eftersmagen, som egentlig er ganske behagelig og lang. Jeg vil nu ikke kategorisere vinen som værende noget af det bedste tyske Spätburgunder … men smager fint.

Forhandles af Bichel Vin, hvor en flaske koster 475 kr., men dog er udsolgt.

Vinanmeldelse 5/7