2017 Domaine de la Métairie d’Alon, Pinot Noir Le Village, Languedoc, Frankrig

2017 Domaine de la Métairie d'Alon, Pinot Noir Le Village, Languedoc, FrankrigBurgundisk vin fra Languedoc … jo, den er god nok, for i glasset har jeres flittige vinblogger nu lidt Pinot Noir Le Village, som kommer fra vinhuset Domaine de la Métairie d’Alon aka Abbotts & Delaunay, der ligger i den lille landsby Magrie i Limoux med markerne i højlandet omkring byen.

Det er manden på billedet ovenover, som er den bærende kraft i Abbotts & Delaunay, der i 2015 købte vingården Domaine de la Métairie d’Alon og startede med at lave vin med hans elskede Bourgogne som reference.

Han hedder Laurent Delaunay og er en passioneret, kendt 5. generations vinmager fra Bourgogne, som gennem mange år har lavet vin i både Bourgogne samt Languedoc og vi er da også tidligere stødt på Laurent Delaunay her på vinbloggen.

Han ejer nemlig sammen med hustruen Catherine Delaunay det store vinhus Badet Clément & Co, som ægteparret etablerede tilbage i 1995. Selve firmanavnet Badet Clément & Co kommer fra et gammelt Bourgogne firma, som Laurent Delaunay arvede fra sin bedstefar.

Badet Clément & Co er et stort familieejet vinhus, som i dag producerer vin i flere områder i Frankrig, både i Bourgogne, Rhône, Provence og Languedoc. De har siden 1995 opbygget et sandt vinimperium og er blevet et af de store vinhuse i Frankrig.

Både Catherine og Laurent er uddannede ønologer fra Bourgogne, men har også arbejdet i den nye vin verden med oversøiske vine. Dette giver en perfekt kombination af den klassiske og den moderne tilgang til vinproduktion, og firmaet har blandt andet tilført nye og moderne tanker til den franske vin-kultur.

Badét Clément & Co har hovedsæde i Nuits-Saint-Georges, har 7 fuldtids vinmagere ansat og ejer store produktionsanlæg 4 steder i Frankrig. Firmaets vigtigste vinbrand er Les Jamelles, som har vundet utallige udmærkelser igennem årene. Der laves en række vine under navnet Les Jamelles, og jeg har talt mig frem til 26 forskellige vine.

Badet Clément & Co kontrollerer vindyrkningen hos de vinbønder, hvorfra druerne købes, vinfremstillingen, aftapning af mere end 15 millioner flasker om året, kvalitetskontrol i eget laboratorium, grafisk design i eget grafisk studie, markedsføring og distribution i mere end 55 lande, så der er tale om en ganske stor historie.

I 2003 købte Badet Clément & Co også DVP-Domaines & Vins de propriété Bourgogne, et selskab med speciale i at markedsføre vine fra uafhængige producenter fra Bourgogne.

Derudover ejer de også et par andre store vinhuse, bl.a. La Cour de Dames med vine fra Languedoc-Roussillon samt La Promenada med vine fra Provence.

I 2005 købte Laurent Delaunay også vinhuset Abbotts, en specialproducent af AOC vine fra uafhængige vinbønder med produktion af vine i Languedoc-Roussillon. Vinhuset var grundlagt af den australske vinmager Nerida Abbotts, men hedder nu Abbotts & Delaunay og har base i Marseillette nær Carcassonne.

I samarbejde med Nerida Abbotts laver Laurent Delaunay en række vine under navnet Abbotts & Delaunay, men har så – som nævnt – i 2015 også købt vingården Domaine de la Métairie d’Alon, hvor Laurent Delaunay har kastet sig over produktion af vine med Bourgogne som forbillede.

Domaine de la Métairie d’Alon har samlet 25 hektar vinmarker, som er fordelt på 25 forskellige parceller, som ligger på 11 forskellige steder rundt mellem Limoux og Roquetaillade i Languedocs Haute Vallée de l’Aude.

Området er særligt kendt for sine mousserende vine, da klimaet generelt er meget køligt og markerne er placeret på et højt plateau, hvilket passer perfekt til både Pinot Noir og Chardonnay, som Laurent Delaunay dyrker 100% økologisk.

Denne Domaine de la Métairie d’Alon Pinot Noir Le Village er lavet med druer fra forskellige marker omrking Magrie og er således i bedste burgundiske stil en Village vin og fra vinstokke, som er omkring 12 år gamle.

Druerne er knust og afstilket inden de kommer i store, åbne rustfrie stålkar, hvor de undergår en maceration i 2 uger efterfulgt af fermentering ved op til 23 grader,  Omkring 60% af vinen er lagret i rustfrie ståltanke ved lave temperaturer i 9 måneder, mens de sidste 40% er lagret 6 måneder i brugte egefade.

Duftmæssigt en let vin, som byder dig på lidt kanel, tør jord, kirsebær, ribs og andre lyse bær, eg, marcipan og derudover en anelse blomster. Det dufter ikke af Languedoc.

Og det smager sgu heller ikke, som noget jeg tidligere har smagt fra Languedoc, for den burgundiske stil træder igennem med kølig – om end kraftfuld – Pinot Noir elegance. Vinen er virkelig tør, let og meget tanninrig. Der er masser af frugtsyre, godt afbalanceret vin, hvor den tørre syre og de vilde tanniner river, bider, klæber og klistrer i din mund sammen med krydderier, eg og nogle bitre elementer. Det er elegant hårdt, syrligt, friskt og ungt med stor gemmepotentiale. Languedoc for fanden … dejlig vin.

Forhandles af Propperiet Vin Import, hvor en flaske koster 189 kr., men køber du 3 flasker er prisen kun 140 kr.

Vinanmeldelse 5/7