2013 Castell d’Encús, Thalarn, Costers del Segre, Spanien

2013 Castell d’Encús, Thalarn, Costers del Segre, SpanienSidst jeg smagte en vin fra Castell d’Encús gav jeg den topkarakteren 7 fede tommelfingre. Det var vinen Acusp Pinot Noir … og nu har jeg igen en vin i glasset fra Castell d’Encús, men denne gang er det vinen Thalarn, som er lavet på ren Syrah.

Vi har fat i et virkeligt spændende vinprojekt … på historiske gamle vinmarker beliggende lidt nord for den lille by Talarn i provinsen Lleida i vindistriktet Costers del Segre … og det er jo i Katalonien, det nordøstlige hjørne af Spanien.

Der har været dyrket vin på stedet siden 1151, hvor de lokale munke overtog stedet fra greverne af Arnau Miro & Aurea. Navnet Castell d’Encus betyder borgen Encus … og den borg står der fortsat i dag – midt i byen – som en ruin til minde om de svundne tider.

For munkene forlod faktisk stedet i 1752 og siden har der ikke været dyrket vin på de tilhørende marker … i hvert fald ikke før 2001, hvor den spanske vinguru Raül Bobet købte stedet med 95 hektar jord.

Raül havde tidligere i 15 år været ansvarlig for den samlede produktion hos Torres og havde netop også startet vingården Ferrer Bobet i Priorat sammen med Sergi Ferrer.

Raül var på jagt efter et terroir i Pyrenæerne, hvor man kunne dyrke vin og et sted der fremtidigt ville være mindre påvirkelig overfor klimaforandringerne.

Han tilplantede 23 hektar med sorter som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franco, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon og Albariño, mens de resterende hektar stadig står uberørt hen, da de skal være en del af områdets og vinmarkernes biodiversitet.

Markerne ligger alle i en højde på 850-1.000 meter og dyrkes alle biodynamisk. Derudover er der bygget et moderne vineri, hvorfra der er udsigt til det nærliggende Sant Antoni reservoir.

Raül har endvidere fundet et gammel udendørs gæringskar fra 1200-tallet, hugget ud i klipperne og muligt at tømme ved hjælp af tyngdekraften. Det anvender Raül til vinificering af flere af vinene fra Castell d’Encus.

Denne Thalarn er opkaldt efter den ny, hvor Castell d’Encús ligger og druerne- 100% Syrah – kommer fra biodynamiske marker. Vinen er fermenteret i både de gamle gæringskar i sten, udhugget i 1200-tallet, egefade og ståltanke med både alkoholisk og malolaktisk gæring.

Derefter er vinen lagrer 11 måneder på franske barriques og er flasket med minimalt brug af svovl. Der er samlet lavet 19.600 flasker af vinen, som Parker har givet 93 point.

Næsen er er fed, tyk og adipøs … lækker kostald-animalsk, lidt mejerinoter med kærnemælk, medicinskab og vel egentlig også aromatiske elementer. Der er mørke bær, blåbær, svedsker, svag fad, læder, lidt fernis, sødme og tonsvis af tunge mineraler.

Smagsmæssigt er det fortsat en ung vin med frisk frugt … mørk frugt, gærede blåbær og blommer. Er hård og direkte i filten, fantastisk tørt, men tanninerne er pænt polerede og bløde, så vinen fremstår balanceret. Der er peber, krydderier, saft og kraft … alligevel cremet og imødekommende. Stor vin.

Importør er Laudrup Vin, hvor en flaske koster 399 kr., mens prisen ved køb af 12 flasker er 300 kr. I Salling kan en enkelt flaske fås til 330 kr.

Vinanmeldelse 6/7