2016 Weingut Jülg, Spätburgunder Sonnenberg, Pfalz, Tyskland

2016 Weingut Jülg, Spätburgunder Sonnenberg, Pfalz, TysklandSå er vi tilbage hos Weingut Jülg på der Hauptstraße i byen Schweigen-Rechtenbach i det allersydligste Pfalz ved grænsen til Alsace i Frankrig. Jeg har 2 vine fra Jülg til test og den ene … denne Spätburgunder Sonnenberg har jeg medbragt til vores lille blindsmagning.

Den blev nu gættet uden større tværslag, men den byder nu også på masser af traditionel tysk Spätburgunder kvaliteter og charme … men det skal jeg nok vende tilbage til lige om lidt. Lad os dog først igen kigge nærmere på Weingut Jülg.

Vingården er grundlagt i 1961 af Oskar Jülg og frue … frau Erika. Familien havde gennem generationer været vinavlere med base i Schweigen-Rectenbach, men Oskar synes ikke om kvaliteten i vinene fra regionen og ville af med sødmen, som prægede både de tyske og de alsaciske vine.

Han ville selv producere knastørre vine og plantede derfor vine vinstokke med både Chardonnay og andre kloner fra Bourgogne, som Oskar havde fået et godt øje til.  På det tidspunkt måtte man ikke dyrke Chardonnay og derudover indførte Oskar også ny eg, hvilket af mange også blev anset som en stor fejl.

Vinstokkene plantede han på sine marker, der strækker sig fra vingården i Schweigen-Rechtenbach og et par kilometer ind over grænsen til Wissembourg i Alsace.

Dilemmaet med at have vinmarker på begge sider af grænsen var opstået i kølvandet på 2. verdenskrig, hvor grænserne blev trukket mellem de to lande.

Denne grænsesætning betød, at en del vinbønder fik deres markbesiddelser delt i to … en fransk del og en tysk del. Det gav en række udfordringer for vinbønderne, der skulle have pas med for at komme til vinmarkerne på den anden side af grænsen og leve under forskellige vinlovgivninger i de to lande.

I dag er det 3. generation i form af Johannes Jülg der står i spidsen for driften af vingården, hvilket sker i samarbejde med hans fader Werner Jülg.

Johannes er uddannet vinmager og har inden overtagelsen af familieforetagendet arbejdet for imponerende huse som Jean Stodden i Ahr, Keller i Rheinhessen. Clemens Busch ved Mosel og Domaine des Lambrays i Bourgogne.

Han har således gået i en god skole og i en artikel fra Decanter i 2017 kategoriserer MW Anne Krebiehl den gode Johannes Jülg som en af de 20 bedste producenter af Spätburgunder i Tyskland.

Weingut Jülg har samlet 18 hektar vinmarker, hvor lidt over 40% ligger på den franske side af grænsen. Det bekymrer dog ikke Johannes det mindste, for som han siger, så er det lige meget om vinstokke vokser i Frankrig eller i Tyskland … vin har ingen grænser. Vi er 50% franske, 50% tyske, men 100% Jülg.

Udover driften af vingården, som driver familien også en weinstube, og den står gamle frau Erika Jülg fortsat i spidsen for.

Denne Spätburgunder Sonnenberg er Jülgs absolutte topvin, en Lagenwein, hvor druerne selvfølgelig kommer fra marken Sonnenberg, der løber på begge sider af den fransk/tyske grænse. Vinen er lagret dels på barriques, dels på store gamle træfade og tappet ufiltreret.

Duftmæssigt er der nogle klassiske Spätburgunder elementer, sød kostald, eg, kirsebær, hindbær … frugten en kende mørkere end normalt, søde bolsjer, kanel, lidt salt havvand, våde blade på en efterårsdag, svag lakrids, og derudover lidt sødme samt varme i aromaen … sådan lidt stor og omfavnende.

I munden er det blødt og meget vedkommende … animalsk, mineralsk med både jern, mineraler og sten. Det er alligevel en fyldig Spätburgunder, lidt varm i stilen, men med en præcis leveret syre og spændstige tanniner. Frugten igen lidt mørk … blommer, kirsebær og derudover blæk, krydderier samt pæn lang eftersmag.

Forhandles af Propperiet Vin Import, hvor en flaske koster 399 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7