2014 Domaine Jacqueson, Rully 1er Cru Les Gresigny Blanc, Bourgogne, Frankrig

2014 Domaine Jacqueson, Rully 1er Cru Les Gresigny Blanc, Bourgogne, FrankrigSidste hvidvin i vores blindsmagning på Restaurant Olive gættede jeg til at være bourgogne … og spot on, nemlig en gammel kending Rully 1er Cru Les Gresigny Blanc fra Domaine Jacqueson.

Rully er det mest kølige område i Côte Chalonnais, hvilket gør det svært at lave god rødvin, hvorfor det i dag er de hvide som dominerer – og som også er de bedste. De stille hvide er mineralske, friske og sprøde, grundet den livlige syre og godt med kalk i undergrunden. De røde bærer præg af samme friskhed, hvilket ofte bliver lige lovlig friskt. Vinene er lyse, lette og syrerige.

For alle vintyperne gælder det, at de skal drikkes unge, gerne 2-3 år efter høsten og skal ikke gemmes mere end 5 år. Og det er bestemt opfyldt med denne årgang 2014.

Domaine Jacqueson – eller Paul et Marie Jacqueson, som det kaldes i dag – er grundlagt i 1946 af Henri Jacqueson på forskellige af familiens jordlodder i Rully, som dengang var meget lidt kendt vinmæssigt.

Fra 1960’erne begyndte Henry at sælge vinen til private og udvidede vinhuset ved at købe flere jordlodder godt placeret i Rully og Mercurey.

Sønnen Paul kom med i driften i 1972 efter at have studeret  landbrug, vinavl, ønologi og efter i flere år at have stået for driften af Station Viticole de Beaune.

Udover Paul deltager hans kone Pierrette og deres datter Marie også i driften, og siden 2007 har Marie faktisk styret domainet, som i dag omfatter 12 hektar vinmarker godt fordelt på små parceller på mellem 0,80 og 1,30 hektar.

Denne vin kommer fra marken Les Gresigny, hvor vinstokkene er plantet tilbage i 1950. Marken er på sølle 1,20 hektar og der høstes manuelt med lavt udbytte. Selvfølgelig 100% Chardonnay, og vinen har lagret på egetræsfade i 12 måneder, heraf 20% nye fade.

Duftmæssigt vilde smørblomster, en vis fedme, våd hund, våde sten, fersken, røg, egefade, vanilje og derudover ganske lidt citrus. Smagen er blød, men dog med en smuk og kalket mineralitet samt en fin og præcis syre, som aldrig bliver for stram eller pågående. Der er lidt citrus, muskatsødme, lethed og blidhed over vinen, som smager ganske forførende.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 225 kr.

Vinanmeldelse 5/7