2015 Winzerei Lüttmer, Herr Lüttmer Frühburgunder S Weischützer Nüssenberg, Saale-Unstrut, Tyskland

2015 Winzerei Lüttmer, Herr Lüttmer Frühburgunder S Weischützer Nüssenberg, Saale-Unstrut, TysklandTrods min grosse liebe for tysk vin, så har jeg – så vidt jeg husker – aldrig smagt vin fra det lille, nordlige vinområde Saale-Unstrut i det gamle Østtyskland, men det afhjælper vi med en lille kultproducent, nemlig Winzerei Lüttmer og deres vin Herr Lüttmer Frühburgunder S Weischützer Nüssenberg.

Det lille hippieagtig vinhus drives af ægteparret Klaus og Christiane Lüttmer, der begge stammer fra Berlin, men ud af det blå besluttede at de ville lave vin. De ville dog ikke opgive bylivet i Berlin, så da de begyndte at kigge efter marker, så skulle de helst ligge så tæt på Berlin som muligt … og så faldt valget på det lille område Saale-Unstrut.

Efter et par års søgen, så fandt de i 2008 en lille parcel på 0,35 hektar på marken Weischützer Nüssenberg i Freyburg. Beliggenheden på på 51. nordlig breddegrad var god og undergrund med muschelkalk perfekt for dyrkning af rødvin, så de kunne plante deres ynglingsdrue Frühburgunder.

Og Klaus Lüttmer kalder også Frühburgunder for en diva, som kræver meget arbejde, men også giver gode resultater, hvilket bl.a. medførte, at det lille vinhus allerede i 2013 fik guldmedalje for deres 2011 Frühburgunder Maxim ved kåringen af bedste vin for området.

I dag har parret samlet 1,7 hektar, idet de også har købt en parcel på marken Vitzenburger Schlossberg, hvor de udover Frühburgunder nu også har tilplantet 0,6 hektar med Riesling og Spätburgunder.

Til produktionen af vinene har Lüttmer lejet en gammel stald ved Weischütz, men da der jo er en pænt stykke fra Berlin til Weischütz, så har de også lejet en lille lejlighed, som de kan bruge som base, når der skal arbejdes i markerne eller stalden.

De lokale kalder Klaus Lüttmer for den skøre berliner, for han laver ikke vinene traditionelt, men efter sit hjerte … og han er meget stolt af sine vine.

Han er fra 2015 begyndt at kalde sine 2 vine på Frühburgunder for Herr Lüttmer og Frau Lüttmer, hvor den første selvfølgelig er topvinen. De er derudover forsynet med en moderne etiket med et foto af enten Klaus eller Christiane i cool, moderne stil, således de ligner et par eftersøgte medlemmer af Rote Armé eller en fransk Film Noir fra 1970’erne.

Det er sikkert god markedsføring … hvilket de styrer med hård hånd fra deres Berlin tagterrasse lejlighed i Willdenowstraße … headquarter for det hippe vinhus.

Denne Herr Lüttmer Frühburgunder S Weischützer Nüssenberg er selvfølgelig lavet med druer fra deres markstykke ved Weischütz. Jeg har ikke fundet nogle oplysninger om, hvordan vinen er lavet, men dog snuset mig frem til, at S’et betyder, at vinen i forhold til Frau Lüttmer har lagret længere tid på egefade.

I næsen er det også lidt en afart af Frühburgunder, for her er der sgu ingen lethed, men i stedet er der dømt saltlakrids, svovl, urter og bærrene også mørkere end forventet. Den virker umiddelbart lidt stram i betrækket og er slet ikke en let vin.

Alligevel føles vinen smagsmæssigt et lille step op fra Hjelm, men smagen følger egentlig ganske pænt duftindtrykket. Der er saltlakrids, mineraler, kirsebær og virker lidt hård samt enkel i udtrykket. Pænt stærk, powerfuld og er der også en snas alkohol i eftersmagen?

Forhandles bl.a. af Jakob hos Viniversa, hvor en flaske vistnok koster omkring 350 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7