2011 Bodegas Godelia, Mencia, Bierzo, Spanien

I det tit oversete vinområde Bierzo i Castilla y Leon finder vi mellem byerne Pieros og Cacabelos vingården Bodegas Godelia aka Bodegas y Viñedos Godelia. Derfra kommer næste rødvin, lavet på Mencia druen.

Vinhuset er grundlagt i 2009 af García Rodriguez og hans familie. Garcia kommer fra en lang række af bønder og grundlagde Bodegas Godelia med det formål, at lave kvalitetsvine fra Bierzo området og til at hjælpe med vinproduktionen har han hyret vinmageren Olga Verde Vieitez, som I også kan se på billedet ovenover.

Vingården har samlet 35 hektar vinmarker i et område, som kaldes det spanske Schweiz på grund af stejle skråninger og jordbundsforhold med skiffer og jern … med andre ord et klima ideelt til vindyrkning.

Markerne omfatter en del meget gamle vinstokke med Mencia druer og de passes og plejes efter alle kunstens regler. Mencia er en traditionel rødvinsdrue i Bierzo, som først for nylig er blevet anerkendt som en rødvinsdrue med potentiale til at lave verdensklassevine.

Mencía druens oprindelse ikke ligger helt klart. Nogle mener den er blevet bragt ind i området af Romerne, i hvert fald omtales vin fra Bierzo allerede for 2000 år siden, mens nyere forskning tyder på, at druen er i familie med Cabernet Franc.

Før i tiden var vin lavet på Mencía lette vine med en forholdsvis lys farve og de skulle drikkes unge, mens nutidens Mencía tværtimod giver kraftige vine med masser af mineralitet og kraft, hvilket gør dem i stand til at lagre længe. Mencía er så at sige blevet genfødt i Bierzo.

Bodegas y Viñedos Godelia laver vine på druerne Mencia, Godello og Doña Blanca, samlet 6 forskellige vine, hvoraf en af disse altså er denne Mencia eller Godelia Red, som de også selv kalder den.

Vinen er lavet på 100% Mencia, som kommer fra forskellige marker, nogle af druerne fra egne marker og nogle fra lejede marker. Vinstokkene er mellem 40 og 80 år gamle. Hver mark er vinificeret separat i store 150 hektoliter rustfrie ståltanke med en macerationsperiode på 18-22 dage, hvorefter vi lagrer på 400 liters egetræsfade i 12 måneder inden flaskning.

Og hold da op … næsen er ren vaniljebudding for alle pengene. Duft bare til flaskehalsen, så strømmer der massiv aroma af vanilje op. Det bliver blandet med mørk frugt, modne blommer, sød tobak, virkelig godt med sødme, Coca Cola, kødfuld, fed og opulent næse, men samtidig egentlig også ganske spændende.

I munden er vinen en kraftig, sød og saftig bandit med en peberet tørhed, en syrlig frugt, som slet ikke virker så tung, som næsen ellers indikerer. Peberen sidder lidt fast i smagsbilledet og er måske en smule for markant, mens tanniner samtidig bidrager til virkelig at tørre munden godt ud. Anderledes … men godkendt.

Forhandles af Philipson Wine, hvor en flaske koster 144,95 kr., mens prisen ved køb af 12 flasker er 119,95 kr.

Rating 4,5/7