N.V. Xavier Vignon, SM Côtes-du-Rhône, Rhône, Frankrig

Det er kun 14 dage siden jeg skrev om en Côtes-du-Rhône fra den dygtige vinmager, negociant og vinkonsulent Xavier Vignon … og nu dukker der skam endnu en af slagsen op fra vinmageren, nemlig denne SM Côtes-du-Rhône.

SM står her ikke for sadomasochism eller Super Mario … og så kunne man måske forledes til at tro, at det blot var et tegn på, at vinen er lavet på Syrah og Mourvedre, men det passer heller ikke. SM Côtes-du-Rhône er nemlig lavet på 50% Syrah fra 60 år gamle stokke fra det hundedyre Côte Rôtie i Nordrhône og 50% Grenache fra 80 år gamle stokke i Châteauneuf-du-Pape i Sydrhône.

Og for at forvirre endnu mere, så er vinen samtidig et blend fra årgangene 2010, 2011 og 2012 fra 13 udvalgte parceller i Syd og 12 udvalgte parceller i nord.

Den første version af SM kaldte Xavier Sacrilége, hvilket betyder Helligbrøde. Vinen var et blend af 2 fade Côte Rôtie og 3 fade af  Xaviers Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme.

Jeb Dunnuck fra Wine Advocate smagte den og sendte anmeldelsen ud. Herfra gik der 5 minutter inden Xavier blev ringet op af de franske myndigheder, der fortalte, at vinen var ulovlig og ikke måtte sælges.

Man må nemlig ikke blande de to områder og fortælle, at det er Côte Rôtie og Châteauneuf-du-Pape, så derfor er vinen i dag blot en Côtes-du-Rhône og har fået navnet SM.  Denne Non Vintage fra 2010, 2011 og 2012 har Wine Advocate givet 94 point.

Druerne er høstet med begrænset udbytte pr. hektar, men hvor meget melder historien intet om. Der er heller ingen oplysninger om maceration eller andet … men Grenache druerne er dog lagret i cementtanke og Syrah på egefade i 14 måneder.

Og næsen er sgu også ganske enestående i denne vin … vi snakker mørk og tæt frugt, fedme, mørke kirsebær, blommer, figner, fodsved, tånegle og lakrids mellem tæerne … eller i hvert fald en slags animalsk aroma sammen med fersk kød, bacon, nelliker, violer, grafit, timian og mineraler. Voldsom og ganske lokkende.

Smagen er mere blid og mainstream end duften. Der er fortsat fylde, tæthed og mørk frugt, men der er også en god balsamisk syre, som holder fedme lidt i ave sammen med krydderier, estragon, kanel og modne tanniner. Blid og cremet. Ganske muskuløs af en Côtes-du-Rhône.

Forhandles af SuperVin, hvor en flasker koster 329,95 kr,, mens tilbudsprisen ved køb af 6 flasker er 125 kr.

Rating 5/7