Besøg hos Moretti Omero … og søde Giusy

Azienda Agraria Moretti Omero ligger ved byen San Sabino vel omkring 10 kilometer sydvest for Montefalco og var 2. stop på min rundtur hos vinproducenterne omkring Montefalco.

Og lad mig advare med det samme … det er en sindssyg dejlig vingård.  Det skyldes imidlertid ikke et topmoderne og supertjekket vineri, endsige en italiensk villa udover det sædvanlige, en state-of-the-art vinkælder eller noget i den retning.


Agriturismo og Casa Dei Vini … Bed and Breakfirst samt vinhus. Azienda Agraria Moretti Omero ligger her, og der kan købes vin.


Et kig ind i gården og smagelokalet til højre.

Nej … her emmer alt af et lille familie vinbrug på godt og ondt. Og så alligevel, for to ting bringer Azienda Agraria Moretti Omero helt i top på min alltime favoritliste over vinhuse i Montefalco, nemlig den smukke og totalt storcharmerende vinmager Giusy samt nogle helt fantastiske vine.

Vingården er oprindelig grundlagt efter 1. verdenskrig, da Domenico Moretti i 1920 emigrerede fra Schweiz og brugte hans opsparing på en lille ejendom med oliven. Det var dog sønnen Giuseppe, der  startede med at producere vin på gården, selvom hele produktionen blev solgt bulk til andre producenter og kooperativer.

Det var først, da Omero Moretti – 3. generation – overtog driften, at vinhuset startede med at producere, flaske og sælge vinene under ejet navn. Omero fik sin første traktor i 1972, fik interesse i vinene og med hjælp fra hustruen Daniela besluttede han sig for at flaske deres Sagrantino vin. Det blev starten på Azienda Agraria Moretti Omero.


Her den stille, venlige og ovenud sympatiske Omero Moretti.

I dag produceres vinene på Azienda Agraria Moretti Omero i et samarbejde mellem Omero og datteren Giusy. Siden 2006 har Giusy spillet en større og større rolle i produktionen, selvom hun egentlig er uddannet arkitekt. Hendes lillesøsteren Lucia var også lige forbi for at hilse på under vort besøg.

Vinhuset har samlet 32 hektar jord, heraf er dog alene 13 hektar vinmarker, mens resten er oliventræer. Det giver en årlig produktion på op til 30.000 flasker vin … dog fortalte Giusy, at der for 2016 alene vil komme 10.000 på grund af hagl.

Vinhuset har været certificeret økologisk siden 1992, men har altid været drevet økologisk. Tidligere pralede man imidlertid blot ikke med det … for det var der slet ikke salg i.

Da jeg – sammen med en gruppe øvrige vinjournalister – ankom til Moretti Omero blev vi modtaget af Giusy, Omero samt en ven af familien, som også hjælper i produktionen. Jeg har desværre glemt hans navn.


Her er jeg netop ankommet til Moretti Omero vingården.


Vinmarken Vignalunga ligger lige ved siden af vingården. Vi skulle efter en rundvisning i mark, vineri og vinkælder selvfølgelig også smage vinen.

Vi startede med en kort tur hen til vinmarken Vignalunga, som ligger lige ved vingården og har en smuk udsigt mod Montefalco. Giusy fortalte om vingården, markerne og da vi kom retur så vi også vineri, kælder … og hundene, som de bruger til trøffeljagt.

Det er en virkelig rar familie at besøge. Omero er en stille person, men emmer af venlighed og hygge. Giusy er et livsstykke … glad, energisk, charmerende og fortællende.


Giusy Moretti fortæller om marken og vinhuset.

I smagelokalet havde Giusy forberedt, at vi skulle smage et udvalg af deres vine, bl.a. hendes første vin, Montefalco Sagrantino 2006’eren, som hun selvfølgelig var meget stolt af.

Vi smagte sammenlagt disse vine:


Inde i smagelokalet.

Under vores smagning fik vi – som nævnt – besøg af Lucia – og derudover kom gamle bedstemor Nonna Quinta ned … krumbøjet, en smule gangbesværet og med dybe rynker, furer fra et liv med erfaring samt et glad smil. Sikke en sød, gammel dame … og hun er  samtidig er huset bedste kok, betroede Giusy mig.


Her har vi 3 generationer … Nonna Quinta, Giusy og Omero.

Vinene skal vi selvfølgelig også lige omkring, så derfor har jeg som vanlig linket til mine beskrivelser af hver vin. Jeg smagte vinene fra Moretti Omero flere gange i løbet af mine dage i Montefalco og er slet ikke i tvivl … vinhuset er bestemt i min top-5 af bedste producenter.

Udover al produktionen af vin og olivenolie, så byder Azienda Agraria Moretti Omero også på B&B … agriturismo i form af en lille lejlighed samt 3 værelser, som vinturister kan leje.

Herfra den bedste anbefaling. Og lad os endelig slutte med endnu lidt billeder fra den lille, hyggelige familiedrevne vingård.


Giusy ved Vignalunga marken.


Vinkælderen med de mange egefade i forskellige størrelser.


Omero og hans ven/hjælper.


Endnu et foto fra vineriet.


Omero viser stolt vineriet på Azienda Agraria Moretti Omero frem.


Selvom det var februar måned, så var vejret ret godt … høj sol over Giusy!


Omero forklarede også,


Glad, charmerende og venlige Giusy.


Samlet i smagelokalet.


Der er gjort klart til gæsterne fra pressen … og mig ;o)

Lillesøster Lucia var også lige forbi for at sige HEJ.