2012 Poggio Bonelli, Poggiassai IGT, Toscana, Italien

Denne vin … Poggiassai var måske den vin, som overraskede mest i det italienske Gran Premio d’Italia all’vini di Paul. Det er en IGT vin fra vinhuset Cantina Poggio Bonelli, der både er et historisk vinhus, ristorante og et moderne agriturismo.

Poggio Bonelli ligger midt i byen Castelnuovo Berardenga omkring 15 kilometer øst for Siena. Det er et gammelt vinhus, som stammer tilbage til det 16-århundrede. Det har haft en del ejere undervejs, bl.a. – kendte familier som Spennali, Piccolomini og senere Landucci familien.

I dag er vinhuset ejet af ejendomsfirmaet Monte dei  Paschi di Siena eller helt præcis af selskabet MPS Tenimenti SpA – et datterselskab af Gruppe Montepaschi.

MPS Tenimenti SpA ejer også Chigi Saracini vingården og samlet betyder det inklusiv Poggio Bonelli 840 hektar jord, hvoraf omkring 80 hektar er vinmarker.

Der er to tilhørende huse med hver deres svømmepøl og sammenlagt 10 ferielejligheder. Og udover vinfremstillingen og agriturismo, så fremstiller gården også en fantastisk extra-virgin olive oil fra over 8.000 oliventræer.

På Poggio Bonellis vinmarker dyrkes druesorterne Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Merlot. Den lerede jord, som er aldeles rig på sand, har overvejende sydlig og sydvestlig eksposition. Og med fokus på vinmarkernes terroir fremstiller Poggio Bonelli vine, som i karakteren formidler de høje kvalitetskrav.

For at indfange det essentielle og særegne terroir samt de særlige forhold ved de respektive druesorter anvender Poggio Bonelli de nyeste produktionsteknikker og videnskabelige viden – hvilket er en forudsætning for den kvalitet, som vinene skal afspejle.

Poggio Bonellis kerneværdier for vinfremstilling er omsorg, dedikation og engagement. Når druerne ankommer til vingården, overføres de efter at være blevet afstilket og knust til temperaturkontrollerede ståltanke – for at bevare og ophøje druernes individuelle egenskaber.

Alkoholgæringen varer i ca. 10-12 dage, hvorefter druerne kommer tilbage og har kontakt med skindet – med det formål at gøre vinene rigere på de ædle stoffer. Vinene lagrer i små træfade og herefter i flasken i kortere eller længere tid.

Druerne til denne Poggiassai IGT er 75% Sangiovese og 25% Cabernet Sauvignon, der gror på en sydvestvendt skråning i 250 meter højde over havet.

De høstes manuelt og sorteres først i marken og siden på store sorteringsborde i vineriet inden vinifikationen, som foregår traditionelt over 10 dage i temperaturkontrollerede ståltanke med efterfølgende 20 dages maceration.

Inden aftapning på flaske lagrer vinen 16-18 måneder på små franske fade. Efter tapning lagrer den yderligere mindst 6 måneder, før den frigives til salg.

Og hold nu op for en næse … virkelig landlig animalsk som bare pokker. Vi snakker om bagenden på en våd hund, krudt, stillestående plumrevand, stald på steroider, svampe, døde dyr, tulipaner, mellemrøde bær, en smule tobak og chokolade samt nogle urter og peber. Lyder måske en kende underligt, men den dufter sindssygt godt.

I munden vinen godt syrlig, nærmest lidt juicet i smagen, men den leverer sgu det hele stramt, skarpt og præcist med lidt ribs, granatæbler samt lidt peber. Tanninerne bider også herligt og er således ganske markante. Derudover er eftersmagen bare mega lang. Imponerende og totalt overraskende.

Købt hos Jysk Vin, hvor prisen er 225 kr. for en flaske, men 199 kr. ved køb af 6 flasker.

Rating 6/7