2014 Weingut F. X. Pichler, Riesling Federspiel Urgestein Terrassen, Wachau, Østrig

Byggemødets eneste hvidvin blev denne Riesling Federspiel Urgestein Terrassen fra det østrigske vinhus Weingut F. X. Pichler, som holder til i et topmoderne vineri i Oberloiben lige ved Dürnstein og nabo til der schönen blauen Donau.

Weingut F. X. Pichler er en af Østrigs store kultproducenter, som bliver rost af vinanmeldere fra hele verdenen. Robert Parker har fx skrevet, at F. X. Pichler er Wachaus svar på Château Latour, Zind-Humbrecht og Sandrone … lidt af en sammenligning.

Weingut F. X. Pichler er grundlagt tilbage i 1898  og drives i dag af 4. generation i form af Franz Xavier Pichler. Han overtog driften i 1971 og driver stedet med hjælp fra sønnen Lucas.

Lucas har så småt overtaget arbejdet i kælderen, mens Franz stadig har ansvaret for det enorme arbejde, der udføres i markerne. Med Lucas har stilen ændret sig en lille smule mod en mere ren og stringent stil, men det altafgørende fokus er stadig at få det optimale ud af det unikke terroir, der findes i Wachau.

Vinene dyrkes og vinificeres så naturligt som muligt – det hele handler om at udtrykke terroir i vinene med største respekt for naturen.

Weingut F. X. Pichler har samlet 8 hektar vinmarker på nogle af de bedst beliggende steder i hele Wachau, bl.a. markerne Dürnsteiner Kellerberg og Loibnerberg samt Loibner Frauenweingarten og Klostersatz. Her findes der bjergterrasser, som stammer fra det 13. århundrede. Stort set alt arbejde forgår her kun manuelt.

Jordbundsforholdene er granit- og gneissholdige, hvilket giver vinene dybde, finhed og mineralsk karakter. Samspillet mellem
de klimatiske forhold, jordbunden samt Donauflodens indflydelse danner et slags mikroklima med kraftige temperaturudsving fra dag til nat, hvilket begunstiger aromadannelsen i druerne.

På halvdelen af markerne dyrkes Grüner Veltliner, mens resten udgøres af Riesling samt en smule Sauvignon Blanc. I 1928 udvalgte vinhuset en speciel klon af Grüner Veltliner med små druer og med højere mostvægt og ekstraktfylde. Disse vinstokke står i dag på alle marker og danner grundlaget for Pichlers fremragende kvalitet.

Lad os kigge nærmere på denne Riesling Federspiel Urgestein Terrassen. Det er jo en Federspiel … hvilket siger noget bl.a. sukkerindholdet. I Wachau inddeler man nemlig kvalitetsvine i tre kategorier, Steinfeder, Federspiel og Smaragd.

Det første trin Steinfeder er opkaldt efter græsarten Stipa Pinnata, der vokser i vinbjergene. Disse tørre vine har under 11% alkohol. Federspiel – hvor navnet henviser til fortidens falkejagter – har typisk en alkoholprocent på mellem 11 og 12½ samt et sukkerindhold på mindst 17° KMW.

KMW er en forkortelse for Klosterneuburger Zuckergrade og er en slags Oechsle-skala, som anvendes i Østrig. Den er vel nærmest et udtryk for, hvilken alkoholstyrke en vin kan opnå ved maksimal udgæring snarere end et udtryk for sødmeniveauet i en potentielt udgæret vin.

Det øverste trin kaldes Smaragd og stammer ikke – som man måske ellers skulle tro – fra smykkestenen, men fra smaragdfirbenet, der findes i Wachaus vinmarker og bærer stenens grønne farve. Her er sukkerindholdet mindst 18,2° KMW, hvorfor der således typisk er tale om sødere vine.

Denne Riesling Federspiel Urgestein Terrassen er lavet på rustfrie ståltanke, har en alkoholprocent på 11,5% … men ellers har jeg ikke de store oplysninger om produktionen. Vi springer derfor hovedkulds ind i mine smagsnoter.

Virkelig herlig næse … vi snakker petroleum, dybde, græs, sten og virker spillevende og frisk i udtrykket. Det er lidt tropisk frugt, fersken, citrus og virkelig godt med grønt græs. Man fornemmer en utrolig intensitet og dybde i vinen.

Smagen er frisk og spændstig med citron, blomster … masser af syre og ikke mindst masser af sten, mineraler og renhed. Det er skarpt, præcist og virkeligt lækker Riesling.

Forhandles af Laudrup Vine, hvor prisen er 279 kr. for en flaske og 210 kr. ved køb af 12 flasker.

Rating 5,5/7