2009 Edi Kante, Sauvignon IGT, Friuli-Venezia Giulia, Italien

2009 Edi Kante, Sauvignon IGT, Friuli-Venezia Giulia, ItalienLørdag bød også på en spændende hvidvin fra det nordøstlige hjørne af Italien. Vi er i byen Duino Aurisina, lige nord for Trieste i Friuli-Venezia Giulia. Området nord for Trieste kaldes også for Carso, og her finder vi vingården Azienda Agricola Kante, hvor ejer og vin mager Edi Kante producerer nogle af regionen bedste hvidvine.

Carso ligger ud til Adriaterhavet. I dette varme klima sørger den korte afstand til kysten og den herskende søbrise for et så køligt mikroklima, at druerne ikke har problemer med at bibeholde deres naturlige syre. Samtidig består undergrunden af ren kalkstensklippe – ofte af den jernholdige, røde slags.

I 1980erne startede Edi Kante et visionært, perfektionistisk projekt i området med det store mål at lave de størst mulige vine. Hans utrolige kælder er gravet hele 20 meter ned i undergrunden og har flere etager, hvor hver etage har en fast, meget lav temperatur. Her kan Edi Kante lagre hver enkel vin optimalt og frigive dem, når han finder det rigtigt. I hvert rum hænger samtidig Edi Kantes egne vilde malerier og sikrer en stemning af oprør og dynamik.

Edi Kante er samtidig en stor traditionalist og nært tilknyttet til Carso. Han bruger derfor områdets egne druesorter og laver vine på dem. Malvasia, Vitovska, Chardonnay og Sauvignon er de fire hvide druesorter i hans 18 hektar marker, som i øvrigt er tilplantet ekstremt tæt med 8.500 vinstokke per hektar. Til gengæld holdes høstudbyttet meget lavt med ekstreme 500 gram per vinstok – mod normalt omkring 1-2 kg. per vinstik.

Vinen gærer spontant og lagres efterfølgende på ikke-toastede fade i den kolde kælder, inden de tappes og lagres indtil frigivelsen – almindeligvis 2 år efter høsten. Edi Kantes Riserva-versioner, kaldet “Selezione”, frigives dog først 7-8 år efter høsten. Der produceres ca. 55.ooo flasker årligt hos Edi Kante.

Sammen med Stanislaus Radikon har Edi Kante også udviklet en ny flaske, hvor halsen er meget smal (15 mm), da han mener den dermed er mere egnet til opbevaring og lagring af vin.

Lad os kigge på mine noter for denne vin. Duften er typisk Sauvignon Blanc … dvs. masser af syrlige æbler, grape, røg, grønt græs og grønne blade. Smagen er frugtrig, hårde tanniner, en lille smule fedme … en rigtig frisk vin med en lang og ren eftersmag.

Købt hos Atomwine til 149 kr.

Vinanmeldelse 4/7 

Skriv et svar