N.V. Seppeltsfield Wines, Para Grand Tawny, Barossa Valley, Australien

N.V. Seppeltsfield Wines, Para Grand Tawny, Barossa Valley, Australien10 år gammel australsk portvin … selvom det selvfølgelig ikke hedder portvin, når det ikke kommer fra Portugal. Hos Seppeltsfield Wines kalder de i stedet denne søde dessertvin for Para Grand Tawny, selvom der er lavet som en portvin.

Seppeltsfield Wines holder til på adressen Seppeltsfield Road ved byen Seppeltsfield i Barossa Valley. Det er et historisk gammel hus, som er grundlagt i 1850 af Joseph Ernst Seppelt, som havde en emigreret til Australien fra Schlesien i det nuværende Polen sammen med hustuen Johanna.

De købte 158 acres – svarende til 64 hektar – jord fra Hermann Kook, en landmand i Tanunda, for 1£ pr. acre med henblik på at dyrke tobak, men endte dog med at blive vinavler. Han kaldte naturligt nok sin ejendom og marker for Seppeltsfield.

De første årgange blev produceret i familiens køkken, men i 1867 begyndte Joseph opførelsen af en fuld skala vingård. Desværre nåede han ikke at opleve den færdige vingård, men hans pionerånd levede videre efter ham.

Hans ældste søn, Oscar Benno Seppelt arbejdede hårdt for at sikre sin fars drøm i at gå i opfyldelse. Benno udvidede Seppeltsfield og ved begyndelsen af det 20. århundrede var det Australiens største vingård, der producerede 2 millioner liter årligt.

Senere generationer fortsatte med at udvide både vingårde og vinmarker, og har på den måde været med til at sikre Seppeltsfield position, som Australien førende hedvinsproducent.

Seppeltsfield ejer næsten 100 hektar vinmarker, som bl.a. er beplantet med Barossa’s traditionelle druesorter Shiraz og Grenache, samt de traditionelle europæiske druesorter til produktion af hedvin Touriga og Palomino.

Para Grand er opkaldt efter floden Para, der løber gennem centrum af Barossa Valley. Para blev første gang lanceret i 1953 og den blev hurtigt en australsk legende med en karakteristisk stil, der – ifølge producenten – skulle fremhæve en rig frugtsmag og stor kompleksitet. Lad os se nærmere på det.

Vinen er lavet på en blanding af Grenache, Shiraz og Mourvedre, men blandingsforholdet kendes ikke helt. Det skyldes bl.a. at blendet kommer fra fade, som har en gennemsnitsalder på 10 år og lagres efter solera metoden med tilsætning af yderligere vin efter den løbende fordampning.

Duftmæssigt anes der noget alkohol, men ellers klare noter som en portvin, lidt nødder, modne frugter, chokolade og egetræ. I munden er den virkelig sukkersød … også mere end portvin normalt, men det er skam god sukkervand med elementer af rørsukker og farin.

Forhandles af Ludv. Bjørns Vinhandel, hvor en flaske koster 279 kr.

Rating 4/7