2013 Zorzal Wines, Eggo Tinto de Tiza, Mendoza, Argentina

2013 Zorzal Wines, Eggo Tinto de Tiza, Mendoza, ArgentinaVinen Eggo Tinto de Tiza er topvinen fra Zorzal Wines, er vinificeret i store cement-æg – deraf navnet Eggo –  og lagrer samt macererer i hele 6 måneder på skallerne. Den havde Steffen med som sin anden vin ved seneste vinaften.

Steffen har tidligere haft en vin fra Zorzal Wines med, nemlig den imponerende Gran Terroir Pinot Noir, som jeg var ret vild med.

Zorzal Wines ligger i Mendozo i Argentina … nemlig i området Gualtallary, som ligger i omkring 1.350 meters højde sydvest for de kendte områder som Maipú og Luján de Cuyo i Mendoza. Vi er også tættere på Andesbjergene ovre mod Chile.

Vinhuset er grundlagt i 2008 af de tre argentinske brødre Gerardo, Matías og Juan Pablo Michelini samt 6 canadiske investorer anført af Bruce Murray og Dan Huras, som begge havde tjent en stor røvfuld penge indenfor olie- og gasindustrien.

Det afspejlede sig også i opstarten, hvor der blev opført et state-of-the-art vineri, som stod færdigt i 2009. Imens lånte vinhuset allerede i 2008 lokaler, hvor de første vine på Malbec blev produceret. Og var fra starten har vinhuset fået enorm succes.

zorzal-wines-winery

Således har det store Wine & Spirits Magazine to gange udråbt Zorzal Wines som et af de af 100 bedste vinhuse i verdenen. Den store succes kan i høj grad tilskrives de kreative, kunstneriske vinmagere Matias og Juan Pablo Michelini, hvor det specielt er sidstnævnte, som er ansvarlig vinmager.

Juan Pablo er uddannet ønolog fra Don Bosco College, som er Mendozas vigtigste skole for uddannelse af vinmagere. Derefter har Juan Pablo arbejdet på St. Francis Winery i Sonoma samt hos det argentinske vinhus Doña Paula. Derudover har han boet to år i Frankrig, hvor han bl.a. arbejdede i Pomerol inden han igen rejste tilbage til Argentina, hvor han arbejde en periode i Cafayate.

Juan Pablo er lidt af en hippie … meget utraditionel på mange måder. Derudover er Juan Pablo en ivrig guitarist og det påstås, at man aldrig har set han til en vinsmagning uden hans guitar. Den sidste broder Gerardo Michelini er ikke involveret i selve vinproduktionen, men er mere vinhusets opsynsmand.

Zorzal Wines har samlet 70 hektar højtbeliggende vinmarker, hvor jorden består af sand, sten, kalksten. Vinstokkene omfatter sorter som Malbec, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc og et par stykker mere.

Med en minimalistisk og perfektionistisk tilgang til arbejdet i vinmark og vinifikationen skaber de ekspressive, aromatiske og komplekse vine med ren frugt, mineralsk rygrad og frisk struktur. Brugen af fade er meget begrænset, så i stedet vinificeres topvinene i store cement-æg.

Vinene fra huset er opdelt i 3 serier, nemlig først Terroir Unico, så Gran Terroir og endelig topvinene i Specialties. Denne Eggo Tinto de Tiza hører til sidstnævnte kategori … Eggo-serien, som består af 3 forskellige vine, en Blanc de Cal på 100% Sauvignon Blanc, en Filoso Pinot på ren Pinot Noir samt denne Eggo Tinto de Tiza, som er lavet på 92% Malbec, 5% Cabernet Franc og 3% Cabernet Sauvignon.

Som jeg skrev indledningsvis, så sker både den alkoholiske og malolaktiske gæring i æggeformet-formede beholdere lavet af cement. Bærmen eller skallerne bliver i beholderne under hele lagringen, som varer omkring 6 måneder. Ingen brug af egefade eller andre ting, som kan præge vinen.

I glasset er det en virkelig mørk motherfucker … sort med lilla skær i kanterne. Næsen er røget kød, salami, Beef Jerky, brombær, solbær, lidt mentol, lakrids og nogle mineralske elementer af en slags … kul eller kridt måske.

Smagen har en virkelig syrlig kant, nærmest stærk bitter … og vinen virker faktisk nærmest alt for ung endnu. Tanninerne er tætte og stramme.  Der er kraft og saft, men syren dominerer sammen med lidt mentol, eucalyptus, mineraler og salt samt lidt grønne noter. Der er også en vis elegance og cremethed i vinen. Virkelig kompleks og kræver en vis tid til fordybelse. Men det er sgu meget spændende.

Købt hos Atomwine, hvor prisen er 299 kr.

Vinanmeldelse 5/7