2012 Weingut Drautz-Able, Lemberger, Württemberg, Tyskland

2012 Weingut Drautz-Able, Lemberger, Württemberg, TysklandSiden jeg tilbage i sommers lovede mig selv at drikke mere Blaufränkisch, er det ikk’ blevet til ret meget. Her har vi dog en tysk udgave af Blaufränkisch fra Weingut Drautz-Able i det store vindistrikt Württemberg.

I Tyskland kalder de ganske vist druen for Lemberger, men udover det lyder som en dans, så er det samme drue. Blaufränkisch er en kvalitetsdrue med god potentiale, hvis udbyttet holdes nede. Sorten kan nemlig give et udbytte på mere end 100 hektoliter pr. hektar, hvilket er mere end det dobbelte af, hvad der høstes til kvalitetsvine. Druen findes mest i Østrig, men derudover altså i Tyskland og såmænd også i Ungarn.

Vingården ligger i byen Heilbronn og dens historie går helt tilbage til 1496, hvor Jodokus Drautz – som grundlagde vingården – fra kejser Maximilian fik familiens våbenskjold, som i dag fremgår af alle etiketter på gårdens vine. Det er vel nærmest et skjold, en hjelm af jern pryget med en hvid due med en olivenkvist i næbet som symbol på fred og kærlighed.

Det var dog først i 1960’erne, at vingården fik sit nuværende navn Drautz-Able, da Christel Drautz giftede sig med Matin Able fra Heilbronn. Fra 1978 drev Christel gården sammen med broderen Richard, men i dag er Christel gået på pension og har overdraget sin ejerandel til sønnen Thomas Able, som dog til dagligt arbejder som kirurg og dermed ikke deltager så meget i driften.

I stedet for drives vinhuset i dag af Monika Drautz – enke efter Richard, som døde i 2014 – sønnen Markus Carl Drautz samt dennes hustru Stéphanie de Longueville-Drautz. Markus er uddannet diplomingeniør inden vinavl og ønologi.

Vinhuset har samlet 16 hektar vinmarker og de vigtigste vinmarker er Heilbronner Stiftsberg, Heilbronner Stiftsberg Hunsperg, Neckarsulmer Scheuerberg og Neckarsulmer Scheuerberg Steinkreutz. Der dyrker de sorterne Trollinger, Lemberger, Pinot Noir, Pinot Meunier, Samtrot, Merlot, Dornfelder, Regent og Cabernet Sauvignon samt en smule Riesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Kerner, Müller-Thurgau, Sylvaner og Gewurztraminer.

Weingut Drautz-Abler er med i H.A.D.E.S sammeslutningen af vinproducenter fra området som går foran for øget kvalitet frem for kvantitet samt brug af træfade, men sjovt nok anvender huset skruelåg på 90% af deres vine.

Her har vi altså husets almindelige Lemberger … en Gutswein alene vinificeret på rustfrie ståltanke og er ligeledes ikke lagret på eg overhovedet. Ren Lemberger saft med andre ord.

Men det er imidlertid ikke Lemberger/Blaufränkisch fra øverste hylde … måske er høstudbyttet højt eller måske savner den bare lidt fadlagring. Næsen er sådan lidt kød, kirsebær, Kijafa Kirsebærvin, brombær, hyldebær og let babybræk. Virker meget tør og derudover en smule krydret med muskat og tobak.

Smagen er dog for krydret med søde krydderier, spidskommen, peber, en sjov og lidt underligt sødme samt en meget kantet syre. Uha, et stykke fra de dejlige Blaufränkisch vine, som jeg har smagt i løbet af året.

Forhandles af Tysk Vin Klub, hvor prisen er 75 kr.

Rating 2,5/7  half_thumb