Besøg hos Weingut Karl H. Johner i Bischoffingen

Sidste besøg på vores roadtrip anno 2016 blev Weingut Karl H. Johner i Bischoffingen, som Jan tidligere havde besøgt og næsten er et must-visit på en vinøs dannelsesrejse i Kaiserstuhl. Og heldigt for os var både Karl Heinz og hustruen Irene Johner hjemme … ja selv sønnen Patrick Johner stak kort lige hovedet ind i smagelokalet under vort besøg.

johner-indgangen
Indgangen til vingården

I gården blev vi mødt af Irene, som viste os ind i smagelokalet, som  allerede var godt besøgt. Karl Heinz sad der allerede og snakkede med gæsterne og serverede ivrigt vinene og virkede til at være i både hopla og særdeles godt humør,

Weingut Karl H. Johner er grundlagt i 1985, hvor Karl Heinz Johner og konen Irene slog sig ned efter ti år i udlandet. Årsagen til, at det lige blev i Bischoffingen i Kaiserstuhl skyldes, at det var Irenes hjemby, så hvad var mere naturligt end at slå sig ned der?

Karl Heinz havde en idé om at lave vine i stil med Borgogne, fulde af magt og alligevel med enestående elegance. Da han ikke havde arvet en vingård, så gik han i stedet i gang med at opkøbe små parceller, og i dag har vinhuset da også hele 17 hektar i Kaiserstuhl, men fordelt på lidt over 60 forskellige parceller.

Og hans mission må siges at være lykkedes, for i dag er Johner én af de mest berømte vingårde i Tyskland og Karl Heinz en af de mest respekterede vinmagere.

johner-udsigt-fra-smagelokalet
Udsigten fra smagelokaet

De 17 hektar vinmarker – fordelt på lidt over 60 parceller – ligger alle i og omkring Bischoffingen. Vinmarkerne tilplantet med mange forskellige sorter afhængig af jordbunden og placeringen.

De bedste marker er Bischoffinger Steinbuck, Bischoffinger Enselberg og Oberrotweiler Eichberg.

Johner producere sine druer og vine på en meget professionel måde. Alle Johners vinstokke i Tyskland gror i vulkans jordbund og er over 30 år gamle.

Intens optimering af vinplanterne inklusiv reduktion af blade og grøn høst giver druer af høj kvalitet. Til alle røde druesorter benyttes små træfade. Der produceres 80.000 flasker årligt på vingården i Bischoffingen.

I 1998 er Karl Heniz Johner også begyndt at arbejde i Wairarapa regionen i New Zealand. Oprindeligt var det i et partnerskab med tredje partner, men pga. uoverensstemmelse trak Karl Heinz og sønnen sig ud,

I stedet købte de i 2000 Johner Estate med 12 hektar vinmarker i Gladstone sub-regionen i Wairarapa, heraf er de 8 hektar Pinot Noir, hvilket også fortæller lidt om Johners primære interesse. Første udgivelse var 2002.

I dag passer Karl Heniz Johner primært vingården i New Zealand, mens Patrick Johner driver den tyske del.  Irene fortalte under vort besøg, at hun også tager med Karl Heinz til vingården i New Zealand en gang årligt og er med til al arbejdet i marken.

Efter vi blev bænket i smagelokalet fik vi hurtigt stukket et glas vin i hånden. Ikke så meget pjat der. Der var netop én af vinene fra deres vingård i New Zealand, et helt frisk udgiver glas 2016 Sauvignon Blanc Ouvertüre … virkeligt grønt, syrligt og frisk.

Derefter sørgede Irene for, at vi smagte lidt hvidvine, og vi koncentrerede os om deres Weißer Burgunder & Chardonnay, Weißer Burgunder SJ,  Chardonnay SJ samt en Grauer Burgunder.

Derefter gik vi over til de dejlige røde Spätburgundere – og nu begyndte Karl Heinz at tage over – så vi røg vist igennem hele batteriet af deres Spätburgundere, både fra vingården i Bischoffingen og gården i New Zealand.

Vi smagte bl.a. deres topvin Blauer Spätburgunder SJ i både 2011 og 2012 årgangen, men derudover havde Karl Heinz netop i dag åbnet en flaske af den ellers udsolgte Blauer Spätburgunder SJ Oberrotweiler Eichberg i årgang 2011 grundet besøg af en ældre, tidligere nabo. Den skulle vi da også lige ha’ lov af smage.

Det er en enkeltmarksvin, som Johner valgte at lave i netop 2011, hvor druerne var helt perfekte og kvaliteten speciel høj.

Normalt bruges druerne ellers i topvinen Blauer Spätburgunder SJ, men det betød også, at vinen kostede 100€ og faktisk blev revet væk. I Danmark kan du dog fortsat finde et eksemplar hos Vinbutikken til 798 kr.  Jeg gav mig god tid til at nyde vinen og lave smagsnoter, så dem skal jeg selvfølgelig nok smide på bloggen bagefter.

Karl Heinz er en rigtig hyggelig fætter … god med grin, og der spares ikke på vinen, når han hælder op. Han har en fantastisk energi, er utrolig imødekommende og har et smittende humør.

Jan spurgte ham på et tidspunkt, da vi snakkede om en af de mange Spätburgundere; barriques oder foudres. Så kiggede han på sin store mave og slog en kæmpe latter op … og snart skraldgrinene hele smagelokalet.

Vi sluttede – efter de mange Spätburgundere – med at smage et Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec blend var gården i New Zealand og den var faktisk overraskende god. Men sådan er det generelt med vinene fra Johner … fantastisk kvalitet.

johner-produktionstanke
Nogle af tankene til vinproduktionen i kælderen

Vi ende med at købe lidt forskelligt, lidt hvid samt lidt Spätburgundere, og vi fulgte derefter med Irene ned i kælderen.

Karl Heinz var pludseligt røget af sted sammen med den tidligere nabo, som skulle se nogle marker. De nåede dog at snuppe resten af flasken Blauer Spätburgunder SJ Oberrotweiler Eichberg med … og jeg nåede ikke at få et foto af den herlige vinbonde. Men sådan går det jo engang imellem.

johner-der-findes-vine
Her drøner Irene rundt for at finde de vine, som vi bestilte