2014 Zorzal Wines, Gran Terroir Pinot Noir, Mendoza, Argentina

2014 Zorzal Wines, Gran Terroir Pinot Noir, Mendoza, ArgentinaNæste vin … første af vinaftenens mange Pinot Noir vine. Denne Gran Terroir Pinot Noir kommer vinhuset Zorzal Wines i Argentina. Kan ikke huske, hvornår jeg sidst har fået Pinot Noir fra Argentina, men denne lille bandit overraskede totalt.

Zorzal Wines ligger i Mendozo i Argentina … nemlig i området Gualtallary, som ligger i omkring 1.350 meters højde sydvest for de kendte områder som Maipú og Luján de Cuyo i Mendoza. Vi er også tættere på Andesbjergene ovre mod Chile.

Vinhuset er grundlagt i 2008 af de tre argentinske brødre Gerardo, Matías og Juan Pablo Michelini samt 6 canadiske investorer anført af Bruce Murray og Dan Huras, som begge havde tjent en stor røvfuld penge indenfor olie- og gasindustrien.

Det afspejlede sig også i opstarten, hvor der blev opført et state-of-the-art vineri, som stod færdigt i 2009. Imens lånte vinhuset allerede i 2008 lokaler, hvor de første vine på Malbec blev produceret. Og var fra starten har vinhuset fået enorm succes.

Således har det store Wine & Spirits Magazine to gange udråbt Zorzal Wines som et af de af 100 bedste vinhuse i verdenen. Den store succes kan i høj grad tilskrives de kreative, kunstneriske vinmagere Matias og Juan Pablo Michelini, hvor det specielt er sidstnævnte, som er ansvarlig vinmager.

Juan Pablo er uddannet ønolog fra Don Bosco College, som er Mendozas vigtigste skole for uddannelse af vinmagere. Derefter har Juan Pablo arbejdet på St. Francis Winery i Sonoma samt hos det argentinske vinhus Doña Paula. Derudover har han boet to år i Frankrig, hvor han bl.a. arbejdede i Pomerol inden han igen rejste tilbage til Argentina, hvor han arbejde en periode i Cafayate.

Juan Pablo er lidt af en hippie … meget utraditionel på mange måder. Derudover er Juan Pablo en ivrig guitarist og det påstås, at man aldrig har set han til en vinsmagning uden hans guitar. Den sidste broder Gerardo Michelini er ikke involveret i selve vinproduktionen, men er mere vinhusets opsynsmand.

Zorzal Wines har samlet 70 hektar højtbeliggende vinmarker, hvor jorden består af sand, sten, kalksten. Vinstokkene omfatter sorter som Malbec, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc og et par stykker mere. Med en minimalistisk og perfektionistisk tilgang til arbejdet i vinmark og vinifikationen skaber de ekspressive, aromatisk komplekse vine med ren frugt, mineralsk rygrad og frisk struktur. Brugen af fade er meget begrænset, så i stedet vinificeres topvinene i store cement-æg.

Vinene fra huset er opdelt i 3 serier, nemlig først Terroir Unico, så Gran Terroir og endelig topvinene i Specialties. Denne Pinot Noir hører til serien Gran Terroir, som samlet omfatter 3 vine på henholdsvis Malbec, Cabernet Sauvignon samt denne Gran Terroir Pinot Noir.

Druerne til denne vin kommer fra to forskellige marker med forskellig undergrund. Druerne høstes manuelt, og presses uden afstilkning. Efter vinifikationen lagrer vinen på 1 år gamle barriques fra Bourgogne.

Og i næsen (og glasset) klar Pinot Noir. Der er aroma med modne kirsebær, jordbær, fylde, kanel, lette blommer, frugtsten, eg, rosmarin og eucalyptus, nogle grønne noter, gran, fyrnåle og lidt Kongen af Danmark. Smagen er rund, blød … smager lidt at mørkere bær end dens europæiske søstre, men tanninerne er dejlig markant og syren herlig tydelig. Der er lidt peber, svag sødme og en flot, lang eftersmag, hvor syren virkelig sidder i munden i lang tid. Se, det kan vi li’. Far er bestemt glad.

Hvem medbragte vinen: Steffen

Købt hos Atomwine, hvor prisen er 169 kr., men 125 kr. ved køb af 6 flasker. Det er billigt.

Rating 5/7