2012 King Estate Winery, Pinot Noir Signature Collection, Oregon, USA

2012 King Estate Winery, Pinot Noir Signature Collection, Oregon, USAFra klassisk fransk Pinot Noir til amerikansk Pinot, dog her fra det lidt køligere Oregon. Vinen er en Pinot Noir Signature Collection fra vinhuset med det nærmest royale navn King Estate Winery, som ligger ved den lille by Lorane en smule syd for Eugine i den sydlige ende af Willamette Valley.

Navnet skyldes dog, at vinhuset ejes og drives af Ed King … som også meget passende kalder sig King of Pinot. Han købte i 1990 en række parceller, som tidligere har været anvendt til græsning for lidt heste og lidt kvæg, men det blev grundlaget for King Estate Winery.

I 1994 havde han tilplantet lidt over 40 hektar med både Pinot Noir og Pinot Gris stokke, som alle drives økologisk. Det giver en produktion på omkring 350.000 flasker vin årligt fordelt på en lang række vine … og de fleste på enten Pinot Gris eller Pinot Noir.

Der laves dog også enkelte på Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc samt en serie kaldt NxNW … North by Northwest, hvor der også bruges druer som Cabernet Sauvignon, Syrah og Riesling.

Denne Pinot Noir Signature Collection er lavet af økologisk dyrkede druer fra King Estates egne marker i Willamette Valley, samt druer fra andre økologiske vinmarker i Oregon. Druerne sorteres ved ankomst til vineriet. Gæringen foretages i temperaturstyrede ståltanke. Efter endt gæring lagres vinen i 8 måneder på franske egetræsfade, inden aftapning på gården. 25% af fadene er nye, 25% er ét år gamle, 25% et to år gamle og de sidste 25% lidt ældre.

Og vinen kan vel kaldes en straight-forward Pinot med muskler, kølighed og direkte frugt … iført gråmelerede amerikanske sweatpants, hvis man skal tegne et billede af vinen. Næsen fint pirrende med noter af flæsk, fersk kød, margarine, aske, kul, kirsebær og måske også lidt mørkere bær. Der ligger dog en lille mineralitet i næseborene sammen med et krydret islæt.

Smagen er ren, stålsat, direkte og mineralsk Pinot. Der er samme krydrede smag, som også findes i duften, men det er sammen med lethed, syre, strenghed, kirsebær samt en ganske lækker tørhed og tydelige tanniner.

Ikke så forfinet i udtrykket … deraf associationen med et par sweatpants. Kan dog være ganske sexet under de rigtige omstændigheder. Jeg kan sgu meget godt li’ den. Straight-forward.

Forhandles af Otto Suenson & Co, hvor prisen er 239 kr.

Rating 5/7  

Skriv et svar