2013 Kosta Browne Winery, Sonoma Coast Pinot Noir, Californien, USA

2013 Kosta Browne Winery, Sonoma Coast Pinot Noir, Californien, USATil alle store begivenheder hører der et ekstranummer … og det gælder selvfølgelig også for en Fight Night, så fra Lyngvilds vinkøleskab hev vi en velkendt bandit frem, nemlig vinen Sonoma Coast Pinot Noir fra vinhuset Kosta Browne Winery, som er ét af de allermest populære Pinot Noir huse fra Californien.

Kosta Browne har på ret kort tid fået et massivt følge og det er overordentligt vanskeligt at få adgang til mailing-listen eller komme til at købe vinene i det hele taget. Det er kult i den oprindelige betydning.

Drømmen begyndte, da Michael Browne og Dan Kosta, der begge arbejdede på restauranten John Ash & Co. i Santa Rosa i Californien, i 1997 besluttede at lægge drikkepenge til side, så de kunne købe ½ ton Pinot Noir frugt, en brugt tønde, og en hånd-drevet presse. Det tog 8 måneder, og så var de i gang.

I 2001 blev de et trekløver, idet de fik Chris Costello med som partner. Chris havde stor erfaring fra forretningsverdenen, og han kunne udfærdige en forretningsplan og tiltrække investorer, så vinhuset kunne vokse.

På den vinmæssige front, så er det Michael Browne, som er vinmageren, og han har undervejs fået hjælp af bl.a. Shane Finley, som har arbejdet hos Copain, Paul Hobbs, DuMol og mange flere. Shane har i øvrigt i dag sit eget vinhus. I dag hedder den assisterende vinmager på Kosta Browne Winery Ryan O’Donnell og han har ligeledes stor erfaring fra en række vinhuse i Australien, New Zealand og USA.

Kosta Browne Winery køber primært deres druer hos forskellige vinbønder. Ved Russian River får de deres druer fra 5 forskellige vinbønder, nemlig Benovia Ranch, Keefer Ranch Vineyard, Koplen, Castaldi Vineyard og O’Neel Vineyard, samlet omkring 40 hektar, hvoraf de selv ejer omkring 9 hektar af Keefer Ranch Vineyard. Ved Sonoma Coast kommer druerne fra 3 forskellige vinbønder, nemlig Kanzler Vineyard, Gap’s Crown og Terra de Promissio Vineyard, samlet omkring 36 hektar.

Endelig får de druer fra 40 hektar i Santa Lucia Highlands fordelt på 2 vinbønder, Garys’ Vineyard og Rosella’s Vineyard. Herudover får de også druer fra andre vingårde … fælles for de fleste af leverandørerne er, at de selv laver vin, men altså også har indgået leveringsaftaler med Kosta Browne Winery.

Jeg har tidligere smagt vinen i årgang 2010, men i denne årgang 2013 kommer druerne fra ikke mindre end 8 forskellige vinmarker, nemlig markerne Gap’s Crown, Griffin’s Lair, Kanzler, Pfendler, Spring Hill, Terra de Promissio, Thorn Ridge og Walala. Vinen har lagret 16 måneder på franske egetræsfade, heraf 48% nye.

Duftmæssigt er vinen ikke så animalsk, som 2010’eren og måske endda også lidt mørkere og fyldigere i udtrykket. I glasset dog herlig transparent væske, men næsen er sådan lidt kirsebær, hindbær, solbær i kombo med en smule lakrids, lidt kakao, brun farin, cola … men heldigvis også lidt grønne elementer, så det ikke bliver for fyldigt og sødt.

Smagsmæssigt en absolut fornøjelse, selvom jeg måske ikke har samme VOW effekt, som da jeg smagte vinen første gang. Der er god igen en flot syre/sødme balance med lyse bær, lidt mørkere bær, kirsebær … specielt kirsebær er gennemgående. Det er elegant, men fortsat med lidt amerikansk tyngde, men uden det bliver for meget. Cremet, blød og lækkert.

Forhandles af GoodGrape, pris 649 kr.

Rating 6/7  

Skriv et svar