2010 Tenuta J. Hofstätter, Barthenau Vigna S. Urbano Pinot Nero, Alto Adige, Italien

2010 Tenuta J. Hofstätter, Barthenau Vigna S. Urbano Pinot Nero, Alto Adige, ItalienJan havde også været oppe på øverste hylde under et besøg hos Tenuta J. Hofstätter … ja faktisk skulle man på stedet lige se ham an, inden han allernådigst fik lov til at købe 1 flaske af husets topvin Barthenau Vigna S. Urbano Pinot Nero.

Måske det var hans brede skuldre, hans våde øjne, hans vinviden eller fordi, at han havde sin søde frue med, at han fik lov af købe vinen? Det står hen i det uvisse, men heldigt for både vingutter og byggesjak, som nu havde vinen i glasset.

J. Hofstätter ligger i den centrale plads midt i den lille by Termeno, under en kilometer fra floden Aldige og omkring 15-20 kilometer syd for den større by Bolzano.

Vinhuset er grundlagt i 1907 af Josef Hofstätter. Han var oprindelig smed, så han måtte lave vinen i fritiden. Det skete i kælderen på hustruens kro Schwarzer Adler og så kunne han jo meget passende også sælge vinen på kroen. På dette tidspunkt var Hofstätters vinmarker placeret på den vestlige side af floden Adige.

Det blev Josefs nevø Konrad Oberhofer, som sammen med hustruen Luise overtog vingården i 1942. Det var specielt Konrad Oberhofer, som udviklede vingården. Han var den første i Sydtyrol at separere druerne fra de forskellige marker, både i vinficeringen og ved i produktionen at lave enkeltmarksvine.

Konrad Oberhofer datter Sieglinde giftede sig i 1959 med Paolo Foradori, hvis familie i årtier havde produceret kvalitetsvin fra marker på østsiden af Adige. Dette ægteskab har betydet at Hofstätter i dag råder omkring 50 hektar af de bedste vinmarker i området fordelt på en del ejendomme, nemlig Kolbenhof, Barthenau, Yngram, Steinraffler, Rechtenthaler Schlossleiten og Cereseto Superiore.

I dag er det 4. generation i form af Martin Foradori Hofstätter, som driver vinhuset. Han er af den overbevisning, at det er i vinmarken, at det store arbejde skal ligge for at sikre en høj kvalitet af vinen. Ydermere benytter man sig af biologisk skadedyrsbekæmpelse. I det hele taget sigter man på i fremtiden udelukkende at fremstille vin på økologisk dyrkede druer.

Martin er udover de normale druer Gewürztraminer, Pinot Blanc, Lagrein, Schiava og Pinot Noir vild med Riesling. Det har betydet, at han har investeret i en række Riesling vinmarker ved Saar i Tyskland. Dermed er han den første italienske vinmager, som ejer marker der. Vinene i det tyske bliver produceret hos Weingut Fischer i Bocksteinhof, som nu drives af Martin Foradori Hofstätter, Johannes Fischer og Nik Weis fra St. Urbans-Hof i fælles samarbejde.

Denne Barthenau Vigna S. Urbano Pinot Nero er selvfølgelig 100% Pinot Noir, som kommer fra marken Barthenau Vigna San Urbano og det er selvfølgelig en enkeltmarksvin. PÅ Barthenau marken er vinstokkene typisk omkring 65 år gamle og vinen produceres med let afstikning, hvorefter druerne presses let efterfulgt af kold maceration.

Vinen lagrer af to omgange, først 12 måneder på små fade, hvorefter fadene blandes og vinen lagrer videre på store egetræsfade i yderligere 8 måneder. Derefter flaskes vinen og lagrer endnu en gang 8 måneder inden frigivelse.

Og det er der kommet noget ganske godt ud af. I næsen er der gazebind, hospitalsgang … endda en af de lange, lidt hindbær, syrlige kirsebær, knastør egetræ, grafit og lidt mineralske toner, svag vanilje, urter, tør jord samt lidt kaffe? I munden er vinen multo blød, blid og forførende ned hindbær, lyse bær, peber, urter … men ihhhhh, hvor er det altså bare godt. Totalt i zen … far er glad.

Købt på vingården, hvor prisen formentlig – og nu gætter jeg bare – ligger omkring 50€ … eller omkring 375 kr.

Rating 6/7

Skriv et svar