2013 Finca Villacreces, Pruno, Ribera del Duero, Spanien

2013 Finca Villacreces, Pruno, Ribera del Duero, SpanienMr. Spain … Míster España a.k.a. Steffen havde selvfølgelig lidt spansk vino med, og det blev en gammel kending, nemlig vinen Pruno fra Finca Villacreces. Det er et vinhus, jeg tidligere har smagt vine fra, både denne Pruno og storesøsteren, som blot hedder Finca Villacreces.

Finca Villacreces er beliggende på en af de mest lukrative områder i Ribera del Duero, midt i en hundredårig gammel fyrreskov omkranset af Duero floden lige en kilometer vest for San Bernado og en kilometer syd for Valbuena de Duero.

Ja faktisk ligger Finca Villacreces næsten lige nabo til det legendariske Vega Sicilia, så vi er centralt i det herlige Ribera del Duero område.

Finca Villecreces er en del vin vinkoncerne Grupo Artevino, som også ejer en række andre vingårde, bl.a. også det kendte Rioja hus Izadi, som egentlig var første vinhus i koncernen. Bodega Izadi er nemlig grundlagt i 1987 af Gonzalo Antón, som samlede en række venner, investorer og så startede Izadi.

Da sønnen Lalo Antón overtog driften i år 2000, så opstartede han yderligere projekter, bl.a. vinhuset Orben i Rioja, vinhuset Vetus i Toro og så Finca Villacreces i Ribera del Duero. I dag er koncernen kendt som Artevino.

Finca Villacreces var egentlig ejet af Cuadrado familien. De er selv bosiddende i Valladolid og havde ejet gården siden begyndelsen af 1900-tallet. De brugte ejendom som et sommerhus, hvor de inviterede mange berømte gæster, heriblandt Peter Sisseck, som også aftog nogle af gårdens druer til hans Flor de Pingus.

I 2004 mødtes Gonzalo og Lalo Antón med Pedro Cuadrado, som ikke havde specielt interesse i vinproduktion. Pedro fik derfor overtalt resten af familien til at sælge gården, og så blev den en del af Artevino. Lalo Antón renoverede ejendommen og opsagde alle aftaler omkring levering af druer, så i 2007 kom de første Finca Villacreces vine på markedet.

Finca Villacreces har i alt 110 hektar jord, hvoraf 64 hektar er vinmarker beplantet med Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot. Jordbunden er henholdsvis sand, ler, limsten og kvarts, og er opdelt i 15 parceller for at udnytte mulighederne i terroir.

Der laves tre vine på Finca Villacreces: denne entry-level Finca Villacreces Pruno, hovedvinen Finca Villacreces og i særlige årgange også vinen Nebro.

Denne Pruno er lavet på 90% Tempranillo blandet med 10% Cabernet Sauvignon og lavet på store rustfri ståltanke, hvorefter vinen er lagret 12 måneder på to år gamle fade af fransk eg.

I næsen godt med blæk, solbær, blåbær, lette blommer, grønne blade, mørk chokolade, vanilje, krydrede elementer og let syrlige noter. I munden er syren det første, som jeg bemærker. Stor tørhed, noget fylde, men ikke spansk tung og klodset, men mere let med en meget direkte frugt. Tanninerne er til stede, men er meget modne og bløde. Fin og omgængelig vin.

Hvem medbragte vinen: Steffen

Forhandles af Bichel Vine, hvor prisen er 149,75 kr.

Rating 5/7   

Skriv et svar