2014 Bodegas Martín Códax, Martín Códax Albariño, Rias Baixas, Spanien

2014 Bodegas Martín Códax, Martín Códax Albariño, Rias Baixas, SpanienFlemming lavede samme nummer med de næste to vine … serverede en lillesøster og storesøster fra samme vinhus, og det blev fra vinkooperativet Bodegas Martín Códax, som ligger ved den lille by Vilariño tæt på Cambados i dalen Valle de Salnés i Galicien under appellationen Rías Baixas. Lillesøsteren Marieta har jeg smagt og skrevet om for et par uger siden, og dette er storesøsteren, som blot kaldes Martín Códax Albariño.

Bodegas Martín Códax er grundlagt i 1986 og tæller 270 medlemmer, som samlet dækker omkring 210 hektar vinmarker i området. Derudover har man aftaler med yderligere 300 vinavlere om levering af druer til kooperativet.

Kooperativet har taget deres navn efter en troubadour, som kom fra byen Vigo i Galicien og levede der i 1300-tallet. Bodegas Martín Códax sponsorerer således præmien til den årlige Martín Códax digteraften og støtter en ældre musikgruppe, som også er opkaldt efter den gamle digter.

På kooperativet laves der udelukkende vine på Albariño druen, og endda hele 10 forskellige af slagsen og herudover en mousserende vin samt 4 forskellige likører. Vinene sælges under to brands, nemlig Bodegas Martín Códax samt Burgáns … hvilket i øvrigt er navnet på den bakke, som kooperativet ejendom i Vilariño ligger på.

Kooperativets vine laves af de to vinmagere Luciano Amoedo og Katia Álvarez. Luciano er 9. generation af vinbønder og han var én af initiativtager til oprettelsen af kooperativet. Derudover har han også spillet en væsentlig rolle i etableringen af appellationen DO Rías Baixas. Katia Álvarez blev ansvarlig vinmager på kooperativet i 2005, og er uddannet ønolog, men har også studeret jordbrugsteknik med speciale i landbrug og fødevareindustri.

Dennne Martín Códax Albariño er selvfølgelig også ren 100% Albariño, hvor druerne er høstet med et udbytte på 58 hektoliter pr. hektar og så er vinen ellers lavet på temperaturstyrede ståltanke uden lagring af nogen slags.

I næsen er der modne æbler, tropiske frugter, melon, aromatisk med noter af citrus, hø, blomster, grønne elementer samt en eller anden form for mineralitet. I munden fortsætter mineraliteten med sten, kridt, jern, citron, lemon … virkelig sprød, frisk og livlig syrlighed. En stålsat og præcis vin og til pengene et godt køb.

Købt hos SuperVin, hvor prisen er 129,95 kr. ved køb af 1 flaske og 79,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Rating 5/7 

Skriv et svar