2011 Alain Voge, Cornas Les Vieilles Vignes, Rhône, Frankrig

2011 Alain Voge, Cornas Les Vieilles Vignes, Rhône, FrankrigVores vinaften sluttede i Rhône og én af Rhône vinene var denne Cornas Les Vieilles Vignes fra Domaine Alain Voge, som netop ligger lige midt i Cornas by. Alain Voge er én af kultproducenterne i Cornas og både Parker samt Wine Spectator regner Voge én af verdens bedste producenter.

Familien Voge har været bønder i Cornas gennem generationer, men vinhuset er reelt først grundlagt i 1958, hvor Alain Voge overtog gården fra sin far. Indtil da havde det været et almindeligt landbrug med forskellige afgrøder.

Men Alain besluttede udelukkende at satse på vinproduktion, så han omplantede en del af vinmarkerne, tilplantede marker, som ikke havde været brugt i 30 år, købte yderligere til og begyndte af producere vin under eget navn.

Sammen med hustruen Eliane besøgte han også de bedste restauranter i området for at gøre sine vine kendte. Og takket være vinenes fantastiske kvalitet, Alain kreative tilgang til produktionen og en hård arbejdsindsats, så steg vingårdens omdømme hastigt.

Og i dag er Domaine Alain Voge én af de mest respekterede vingårde i Cornas sammen med producenter som Auguste Clape, Thierry Allemand, Pierre Lionnet, Noël Verset og Jean-Luc Colombo.

I dag er Alain Voge en ældre herre, så i produktionen af vinene får han i dag hjælp fra vinmageren Albéric Mazoyer, som tidligere har været på Domaine  Chapoutier. Albéric Mazoyer startede hos Alain Voge i 2004 og hjælper mere og mere til. Sammen driver de vinhusets 12 hektar vinmarker i Mauves kommunen.

Det er nemlig 7 hektar AOC Cornas, 4 hektar of AOC Saint Peray samt en smule AOC Saint Joseph og lidt Côte du Rhône. Siden 2013 har produktionen været biodynamisk, men ellers foretrækker Alain Voge ikke at ændre noget i produktionen. Produktionen er meget som i gamle dage … ja faktisk er det hans og hans hustrus tro, at man ikke behøver at ændre hele tiden.

Der laves omkring 50.000 flasker om året fordelt på 4 hvide og 5 røde vine. De fire hvide er AOC Saint Peray, nemlig vinene Harmonie, Terres Boisées, Fleur De Crussol samt en mousserende vin. De røde er en Côte du Rhône Les Peyrouses, en AOC Saint Joseph Les Vinsonnes og endelig de tre Cornas vine Les Chailles, Les Vieilles Vignes og Les Vieilles Fontaines. Den sidstnævnte laves kun i de absolut allerbedste år.

Denne Cornas Les Vieilles Vignes er selvfølgelig ren Syrah, hvor druerne kommer fra 30-årige vinstokke. Vinen er lavet på rustfrie ståltanke … lang maceration på 4-5 uger, og derefter lagrer vinen 20 måneder på egefade, heraf 15% nye fade. Både Parker og Wine Spectator har giver vinen 95 point.

I glasset en herlig mørk vin … mørk som blæk. Og der er sgu smæk på drengen med mejeri, animalsk flæsk, bacon, råt kød, blæk, grafit, brombær, solbærsyltetøj, bitter chokolade og kakaopulver. Intens som bare pokker … virker kompleks og nuanceret.

Det samme går igen i smagen, som byder på en voldsom frugtrigdom med tons af mørke bær, en meget præcis syre, let peber, faste tanniner … som klæber til fortænderne, jernlåger, mineralitet og godt med længde på eftersmagen. Er fortsat en meget ung vin, som helt sikkert vil kunne klare mange år i kælderen … det ku’ denne ikke … men hvor herligt.

Hvem medbragte vinen: Jan

Forhandles af AK Vine, pris 449,95 kr., men 50 kr. billigere, hvis der købes 12 flasker.

Rating 6/7 

Skriv et svar