2009 Weingut Am Stein, Montonia Frühburgunder, Franken, Tyskland

På en bakke i udkanten af byen Würzburg – ved den mest berømte vinmark i hele Franken, Würzburger Stein, finder vi Weingut Am Stein … eller Weingut Knoll Am Stein, som er berømmet for sine mineralske vine. Én af disse vine er denne Montonia Frühburgunder.

For et par somre siden besøgte hustruen og jeg vinhuset i Würzburg på vej hjem fra en ferie … desværre for os på et dårligt tidspunkt, da både vingården, vinoteket og den tilhørende restaurant Reisers Am Stein var lukket.

Man var nemlig i gang med at gøre klar til en stor vin & jazzfestival. Der var opsat borde og bænke overalt … selv mellem vinstokkene … men desværre kunne vi ikke blive til festivalen. Konen og jeg har dog efterfølgende lovet hinanden, at den festival skal vi deltage i … en skønne dag.

Men indtil denne skønne dag kommer, hvad er så bedre end at smage én af de vine, som vi dengang for år tilbage blev snydt for?

Vinhuset Am Stein kaldes også Weingut Ludwig Knoll Am Stein, da det drives af Ludwig Knoll sammen med hustruen Sandra. Ludwig overtog familiens vingård i 1990 og er 5. generation på gården, som har været i familiens eje siden 1890.

Ludwig driver i alt 21 hektar vinmarker, og beliggenheden er helt unik, højt oppe på ”Würzburger Stein”, som er en af de bedste vinmarker i området. Ludwig fremstiller nogle rene, friske og typiske Frankenvine. I området er det Silvaner druen, som er kongen, men også andre druetyper bl.a. Scheurebe trives på de stejle skrænter. Og herudover også lidt Riesling, Spätburgunder og Frühburgunder.

Siden 2008 har vingården været økologisk, og i dag drives hele vingården herudover også fuldstændig biodynamisk.

Til driften hører også et mindre pensionat, vinoteket WeinWerk samt en højt estimeret restaurant & vinbar, som hedder Reisers Am Stein. Den drives af kokken Bernhard Reiser og regnes som Würtzburgs bedste.

Vinoteket samt gæstehuset/pensionatet ligger i to helt nye bygninger … begge ultramoderne, nærmeste som kubiske blokke. Gæstehuset har en facade med struktur af vandrette fuger og smalle vinduer, mens bygningen for vinoteket har en facade af grønne, tonede glas med lodrette træstolper … meget ikoniske bygninger, som om aftenen giver en fantastisk effekt og er et utroligt blikfang i byen.

Og fra begge bygninger har du en fantastisk udsigt udover både Würzburg og de omkringliggende vinmarker.

Ludwig Knoll laver vine i flere kvalitetsniveauer. Basisvinene eller Knolls Gutsweine kalder han Junge Wilde, Ortsweine kaldes Bodenschätze, mens de bedste Erste Lage & Grosse Lage vine kaldes Meisterwerke. Både husets Ortsweine samt Erste/Grosses Lage vine sælges selvfølgelig i de karakteristiske bocksbeutel flasker. Herudover laves der vine i serien Vinz, som typisk er vin fra gamle vinstokke samt serien Montonia, som Ludwig har lavet siden 1998.

Inspirationen til Montonia vinene kommer fra Ludwig Knolls datter Antonia. Hun er simpelthen muse og inspiration til nogle af de bedste burgunder vine fra vingården. For der laves nemlig alene tre vine i Montonia serien, nemlig på Weißer Burgunder, Spätburgunder og Frühburgunder. Det er vine med lav høstudbytte, og lagring i egetræsfade. Sanselige vine, mener Ludwig Knoll.

Her har vi husets Montonia Frühburgunder, som Ludwig Knoll har sat sit fingeraftryk på … også sådan helt bogstaveligt. Ovenover etiketten er der nemlig et lille mærkat med den gode vinmagers fingeraftryk. Så bliver det ikke mere personligt.

Og hvilket herligt glas vin. I næsen kommer noget af den mineralitet frem, som vinhuset er kendt for. Næsen er animalsk … skønt. Der er lade, stald, stål, jern, jod, krudt og søde krydderier. Dufter ganske herligt. Smagen har god kompleksitet, godt med kraft, kirsebær, tanniner … lidt alkohol fornemmes også. Der er godt med muskler i vinen … trods Frühburgunderens lethed.

Købt i Tyskland på weine.de, pris 19€ … eller omkring 142 kr.

Rating 5/7  

Skriv et svar