2009 Louis Jadot, Gevrey-Chambertin, Bourgogne, Frankrig

For Bourgogne elskere har navnet Gevrey-Chambertin en speciel klang eller en speciel plads i hjertet. Gevrey-Chambertin hører til blandt de mest spændende og fascinerende vinbyer, ikke blot i Bourgogne, men i Frankrig som sådan. Og næste vin fra Louis Jadot var netop en Gevrey-Chambertin.

Gevrey-Chambertin er den første store og betydningsfulde appellation man møder i Côte d’Or når man bevæger sig fra nord mod syd. Kommunen hedder Gevrey, appellationen hedder Gevrey-Chambertin og her findes nogle af de mest berømte vinmarker overhovedet.

Appellationen har sit navn fra den berømte mark Le Champertin, der er en af Bourgognes sværvægtere og måske den mest kendte vinmark i verden.

Selvom marken Le Chambertin er den mest kendte, så er marken Clos de Beze er imidlertid den ældste. Clos de Beze blev beplantet i år 640, hvor hertug Amalgaire forærede abbediet i Beze et stykke land. Her plantede munkene vin og det er der stadig den dag i dag.

I dag kaldes marken dog Chambertin-Clos de Beze. En lokal bonde ved navn Bertin anlagde en mark ved siden af abbediets og kaldte marken Champ Bertin eller bare Chambertin … i dag kendt som den mest berømte mark Le Chambertin. Den store berømmelse skyldes sandsynligvis, at Napoleon var fan og nødig drak andet.

Intet sted i Bourgogne findes så mørke og maskuline vine som i Gevrey-Chambertin. Aromaerne beskrives som mørke eller snarere sorte med et umiskendeligt lakridspræg. Frugten er også mørkere end andre steder i Bourgogne, med en smag af mørke kirsebær eller solbær, medens tanninerne virker stærkere end andre steder i Bourgogne. Der er beplanetet 399 hektar, men herudover skal der medregnes 9 Grand Cru marker på i alt 86 hektar.

Denne Louis Jadots Gevrey-Chambertin-vin er hverken en Premier Cru eller en enkeltmarksvin, men er derimod lavet med druerne fra de marker, som ligger i forlængelse af skråningerne med Grands Cru markerne og Premier Cru markerne. Dermed får man en vin, som bærer nogle af de kvaliteter, som området giver.

Lavet med maceration i 3-4 uger og fadlagrer derefter 12-15 måneder på franske egetræsfade.

I næsen er der pludselig lidt mere at komme efter. Første indtryk er et lidt animalsk udtryk … endelig … fristes man næsten til at sige. Man skal godt nok langt op i pris, inden vi får denne rustikke og landlige præg. Det er ikke et sød hestestald som ved de tyske Spätburgundere, men mere en rustik og syrlig … lidt mødding i kombo med syre, kirsebær og babybræk. Dejligt.

Smagen er langt mere kompleks end de øvrige røde. Der er mere klarhed, tæthed, struktur og mere intens frugt. Der er også bedre blødhed … slet ikke så kantet, som aftenens øvrige røde og der er fylde, bløde tanninger, jern og bitter mandler.

Forhandles af Kjær & Sommerfeldt, normalpris 429 kr., tilbudspris ved smagningen var 322 kr.

Rating 5/7  

2 tanker om “2009 Louis Jadot, Gevrey-Chambertin, Bourgogne, Frankrig”

 1. Hej Ulrik,

  Tak for gode smagsnoter på Louis Jadot. Alle vinene er vist produceret under ledelse af Jacques Ladiere, som nu er pensioneret, men som var kældermester hos Jadot i en menneskealder. Jacques laver vine der skal holde – så selv hans Village vine kan være fantastiske efter 10 år. Tror ikke jeg kender en eneste Jadot vin af de røde – som ikke behøver mindst 5-6 år på langs – og for 1 Cru og GC – mindst 10 år på langs – og så karaffel ved åbning. Så et fantastisk heat af børnemord I har været igennem.

  Synes endvidere Jadot bliver bedre og bedre på den hvide side – og kan godt forstå du gerne vil smage de hvide i ældre årgange – pt. er 2004 og 2007 flotte – men skal så heller ikke ligge voldsomt meget mere.

  Atter en tak for en intens og spændende blog … Bh

 2. Hej Flemming
  Tak for dine kommentarer … og er ganske enig. De røde var alt for unge, og lidt synd … specielt med de sidste og dyrere vine. Og alle vinene blev serveret direkte fra flaske og åbnet blot en time forinden. Men sådan er det jo nogle gange til en vinsmagning. De hvide var imidlertid overraskende gode, så der kan jeg fuldt ud følge dig. Og tak for de pæne ord ;o)
  Vh Ulrik

Skriv et svar