2010 Vega Moragona, La Duna Single Vineyard Tempranillo, Ribera del Júcar, Spanien

I DO Ribera del Júcar i det store og nogle gange lidt kedelige vinområde Castilla-La Mancha finder vi vinhuset Vega Moragona … ja helt præcis er der tale om et kooperativ med det beskedne navn Vega Moragona, Viñedos y Bodega La Magdalena Sociedad Cooperativa de Castilla-La Mancha og de står bag mandagens vin La Duna Single Vineyard Tempranillo.

Vega Moragona holder til i byen Casas de Haro i provinsen Cuenca, og det er grundlagt i 1958 af 60 lokale vinbønder, men omfatter i dag ikke mindre end 290 medlemmer.

De har samlet 1.600 hektar vinmarker i DO Ribera del Júcar, en appellation der først blev oprettet i 2003.

I forhold til hele Castilla-La Mancha er klimaet bedre. Der er mere indflydelse fra Middelhavet, mere nedbør og jord indeholder mere kalksten og sandsten. Det er dog stadig meget varmt, men det giver mere fyldige og mere delikate vine end i La Mancha.

Vega Moragona har deres marker beliggende i omkring 740 meters højde, og her dyrker man druerne Tempranillo, Bobal , Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache og Merlot samt de hvide Airen, Macabeo og Moscatel de Grano Menudo. I DO Ribera del Júcar kalder man i øvrigt druen Tempranillo for Cencibel … og det er også den dominerende sort i området.

Cencibel synes særlig velegnet til Ribera del Júcar, og man tillader også kun et udbytte, som er 12% lavere end La Mancha. Det er helt sikkert også én af forklaringerne på, at vinene fra Ribera del Júcar kvalitetsmæssigt ligger over vinene fra La Mancha. Det gør bl.a. vinene mere parfumerede, intense, rige og elegante.

Vega Moragona, Viñedos y Bodega La Magdalena Sociedad Cooperativa de Castilla-La Mancha har de seneste år investeret i nye teknologier i vingården, bl.a. elektronisk temperaturstyrede rustfrie ståltanke samt pneumatisk vinpresse. Der er også lavet ny vinkælder med plads til 250 amerikanske og franske egetræsfade … specielt til brug for lagring af de vine, som kommer de ældste vinstokke, typik 35-65 år gamle.

Kooperativet laver både vine fra DO Ribera del Júcar, samt vine udenfor området … og de sælges som Tierra de Castilla vine. Hos Vega Moragona hedder disse La Ventica.

Denne La Duna Single Vineyard Tempranillo er som navnet indikerer en vin fra enkeltmarken La Duna … hvilket betyder sand, og refererer til markens sandede jord. Den er lavet på 100% Tempranillo og en debut i denne årgang 2010. Vinstokkene er over 40 år gamle, og vinen har lagret på 33% ny eg. Parker har givet vinen 91 point.

I næsen har jeg lidt overmodne kirsebær, blommer, lidt appelsin, mynte, blæk, våde fade, vanilje, lys chokolade, krydderier og læder. I munden er der røde, letbitre bær, lidt skarphed, granatæbler og stikkelsbær. Virker meget tynd og let … specielt for Tempranillo. Der er godt med eg, tørhed og krydderier … fortsat en smule skarp.

Købt i SuperBest, hvor prisen på tilbud var 125 kr. for 2 flasker.

Rating 4/7     

Skriv et svar