2010 Bodegas Numanthia, Termes, Toro, Spanien

Igen et smut til Toro og Bodegas Numanthia … men denne gang med vinen Termes, ren Tempranillo og fra vinstokke med en alder på mellem 30 og 50 år. Og det er stokke, som får godt med sol i et barsk klima.

Toro byder på et næsten ekstremt klima og tilsvarende fyldige vine. En stor del af druestokkene i Toro, er præphylloxera, dvs. de har overlevet den store vinpest i Europa. Mange af stokkene er derfor oldgamle, omkring 120 år. I Toro er det primært Tempranillo, som dyrkes … og her kaldes druen også Tinto del Toro.

Druerne bliver dyrket under næsten ørkenlignende tilstande, hvor man konstant bevæger sig på grænsen til det umulige. Den eneste grund til man overhovedet kan dyrke druer under disse forhold er et lag ler, langt under vinmarkerne. Dette lerlag fungerer som et reservoir, der allernådigst uddeler lige akkurat væde nok til at sikre vinstokkenes overlevelse.

Om sommeren er dagene varme og nætterne kolde, med daglige temperaturforskelle på over 20°C. Vinteren er hård, brutal og kold. Stokkene bliver hvert år klippet kraftigt ned, så der kun efterlades en ubetydelig knold. Resultatet af den utroligt hårde medfart, druerne får, er intet mindre end fantastisk.

Frugten er intens og de små hårdføre druer bidrager med kraftige tanniner, der ligger grundlaget til nogle langtlevende vine, med et næsten ufatteligt stort potentiale.

Numanthia har samlet 23,3 hektar vinmarker, som dog er spredt rundt om på 16 forskellige små parceller.

Som nævnt er Termes 100% Tempranillo, Vinen er gæret i rustfrit stål med daglige overpumpninger og”cap-punching” og efterfølgende med maceration på 21 dage, lagret 16 måneder på 1 år gamle franske Bordeaux fade, og herefter 4 måneder i flaske inden frigivelse. Der laves årligt 110.000 flasker af vinen.

Efter Dominio de Eguren solgte vingården i 2008 til LVMH Group, så er det i dag Manuel Louzada, som er ansvarlig vinmager på Numanthia, og står bag denne Termes i årgangen 2010. Manuel har en fortid hos Bodegas Chandon, Terrazas de los Andes og Cheval des Andes i Argentina.

Duftmæssigt er her godt med de klassiske spanske dufte med kirsebær, mørke bør, blommer, lidt blomster og lidt grønt, vanilje, lakrids, mørk chokolade og godt med krydderier. I smagen er der friske bær, blæk, engelsk lakrids, Gajol, krydderier samt syre og tanniner, som virkelig er godt integreret og samlet giver en flot, flot vin.

Købt hos Supervin, pris 195 kr. ved køb af 6 stk., og 249,95 kr. ved køb af en enkelt flaske.

Rating 4,5/7  

Skriv et svar