2013 Giovanni Almondo, Roero Arneis Bricco delle Ciliegie, Piemonte, Italien

Drengeaften med gamle kolleger, og optakt med et par gode vine, hvor den første vin var denne Roero Arneis Bricco delle Ciliegie. Det er en vin, som jeg tidligere har smagt i årgang 2011 og været voldsomt begejstret for. Og det er jeg fortsat. Vi er hos vinhuset Giovanni Almondo, som ligger ved byen Montà d’Alba i Roero … lidt nordvest for Barolo og Alba.

Vinhuset Giovanni Almondo er etableret i 1980 af Domenico Almondo, som – efter afslutning af sin eksamen i det jordbrugsvidenskabelige fakultet – besluttede sig for at lave vin. Giovanni Almondo, Domenicos far, ejede i forvejen en lille gård helliget vinavl og dyrkning af frugt (ferskner, jordbær, æbler) og husdyr. Han solgte druer og en lille mængde af vin i løs vægt, men Domenico besluttede, at nu skulle der laves en egenproduktion på druerne Arneis, Nebbiolo og Barbera.

Produktionen det første år var på omkring 1.500 flasker, 700 af Arneis og 800 af Nebbiolo, og blev begrænset af, at der alene var omkring 2 hektarer vinmarker. I takt med salget begyndte Domenico at udvide kælderen og købe yderligere vinmarker. I dag er produktionen på omkring 90.000 flasker, 55.000 flasker Arneis, 7.000 Barbera, 20.000 Nebbiolo, 5.000 Brachetto og 1.000 Freisa. Udvidelsen af vinmarkerne har været på i alt 15 hektar, som ligger helt tæt på byen Montà d’Alba.

Og Domenico har siden starten haft succes med hans vine. Vinene fra Giovanni Almondo får fremragende omtale i de italienske vinguides og hos Parker, og netop denne hvidvin på druen Arneis er rated flere steder som Piemontes bedste Arneis. Arneis har tidligere været brugt til søde vine og til at blande med Nebbiolo. I dag laves der tør hvidvin i Roero på druen.

Hos Giovanni Almondo kommer druerne til denne vin fra en enkeltmarks Arneis fra nordvent mark med sandede jorde. Her får Arneis en langsom modning og bevarer friskheden. 80% af vinen gæres og lagres på ståltank, de resterende 20% fadgæres for at give lidt ekstra fylde og kompleksitet.

I glasset er det en meget aromatisk vin, som dufter af fersken, eksotiske frugter, blomster, kvæde … ganske aromatisk og indbydende. Smagen er blød, fed, fyldig, nærmest lidt varm-krydret. Virker let perlende, men har også fin syre, så det hele ikke bliver for meget. Rigtig skøn hvidvin. Jeg er stadig vild med den.

Købt hos Bichel Vine, pris 149,75 kr.

Rating 5,5/7 

Skriv et svar