Mr Rubys Spätburgunder Jahrgangspräsentation … og igen deltog Houlberg

Jeres altid flittige og trofaste spätburgunderelskende vinskribent har igen for nu 4. år i streg været til en større og flot Spätburgunder årgangspræsentation hos Mr Ruby.

Imidlertid er det ikke kun Spätburgunder, som Mr Ruby præsenterer på dagen, for tidligere har der sneget sig lidt Chardonnay med og her i den nyeste årgang 2021 også lidt Weissburgunder og Sekt.

Det er altid fedt at være til årgangspræsentation hos Mr Ruby, for man møder en masse rare og interessante mennesker fra branchen og får snakket med de fleste. I år mødte jeg således – udover Ruby himself og hans vin, den altid rare Jesper Stig Mølbæk Christensen – en flok vintosser fra de lokale restauranter og vinbarer.

Således fik jeg mødt bl.a. et par stykker fra Restaurant Tiende og deres vinbar Den Fede Drue, Mattias og et par andre hyggelige folk fra vinbaren Sjovinisten, nogle fra restauranten Atelier33 og så kom Rene Langdahl skam også forbi.

Årgang 2021 i Tyskland

2021-årgangen i Tyskland blev på mange fronterne udfordret … salgsmæssigt, da det var andet år under COVID19 epidemien, men også vejrmæssigt blev det et udfordrende år.

I Tyskland blev producenterne konfronteret med udfordrende vejr, som begyndte med en sen start på vækstsæsonen sammenlignet de med tidligere år, mens både foråret og sommeren viste sig at være fugtigt og ret køligt.

Problemer med meldug blev forværret af, at vinmarkerne mange steder blev så bløde, at det var svært at køre traktorer til at brug for fx plantebeskyttelse. Samtidig nåede nedbøren sit sørgelige klimaks i oversvømmelsen af ​​Ahr-dalen, som ødelagde 61 af i alt 64 vingårde natten mellem den 14. og 15. juli.

Imidlertid viste det sig, at resten af året forløb overvejende positiv, for fra midten af ​​september holdt det sig stort set tørt med ret kølige temperaturer, hvilket også gjorde, at botrytis’en ikke formerede sig eksplosivt. I køligere egne som Saar varede høsten helt til de første dage af november og ved Ruwer endda indtil midten af ​​november.

Skal vinbønderne beskrive 2021 årgangen, så vil de fleste nok sige, at det var et gennemsnitligt år. Mostvægtene i druerne var lavere end tidligere år, mens syreværdierne til gengæld var højere.

Man havde regnet med, at det samlede udbytte for året ville falde i forhold til de foregående år, men et gennemsnit for hele landet viste, at udbyttet var stedet 4%. Stigningen var størst i Franken med plus på 79%, for der var der ingen frost at klage over igen. Men også i både Mellemrhinen og Württemberg var der pæne stigninger.

De første smagninger af vinene fra årgang 2021 viser, at der overordnet er tale om forholdsvis lette, delikate, aromatisk samt udtryksfulde vine. Derfor betegnes 2021 vinene i dag være værende ganske elegante.

Vinene

Mr Ruby havde atter stillet alle vinene op i en gennemtænkt rækkefølge, men jeg sprang faktisk alle Weissburgunder vinene over og startede min rundtur med lidt Sekt, efterfulgt af Chardonnay og til sidst Spätburgunder vinene, som da også var i overtal.

Sekt

I denne kategori var den – naturligt nok – ikke årgang 2021, men bestod derimod de seneste frigivne vine fra producenterne. Et par vine havde jeg smagt før, så der linker jeg bare til mine eksisterende anmeldelser.

Chardonnay

Med de hvide vine på Chardonnay var det mest fra 2021 årgangen, men dog suppleret af nogle af de nyeste fra 2022 og ingen af disse havde jeg smagt forinden.

Spätburgunder

Med Spätburgunder vinene, så var der et par gengangere fra årgang 2020, idet bl.a. Twardowski ikke er færdig med sine vine endnu, men der har også et par 2020’ere med fra Wöhrle samnt en enkelt vin fra Gebrüder Mathis, så der linket jeg bare til tidligere anmeldelser.

Da jeg har skrevet om alle vinhusene tidligere, så får I alene beskrivelser af vinene, men selvfølgelig også mine smagsnoter og vurderinger. Det var dog  helt som sidste år toplækre Spätburgunder vine fra de øverste hylder, men igen imponerede vinene fra Twardowski og var i sin helt egen klasse.

Tak til Mr Ruby … altid en fornøjelse af besøge dig